Terítette a lapjait a Mol, megszólalt Hernádi Zsolt is

2024.02.16. 08:27
A geopolitikai feszültségek, a hektikus iparági és makrokörnyezet, illetve a kiszámíthatatlan adópolitika és kormányzati elvonások miatt a Mol-csoport adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár (691,4 milliárd forint) lett a tavalyi évben, 37 százalékkal csökkent az előző évi eredményhez képest – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A közleményük szerint a vállalatcsoport 3,1 milliárd dollár (1098,4 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, ami 34 százalékos csökkenés 2022-höz képest, de a nehéz külső körülmények ellenére mutatott erős belső teljesítménynek köszönhetően meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást.

A Mol Idén 1,6 milliárd dollár körüli adózás előtti eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA-t vár.

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatóját az eredményeket kommentálva kiemelte: a rendkívüli és nehéz külső körülmények hatására csökkent az adózás előtti eredmény 2023-ban.

Ez nem is meglepetés, mert egy geopolitikai, makrogazdasági és iparági feszültségekkel teli évet zárunk, amelyben a szabályozási és az adópolitikai környezet további jelentős nyomást gyakorolt ránk

– fogalmazott az elnök-vezérigazgató, aki szerint ennek ellenére erős évet tudhatnak a hátuk mögött, mert a várakozásokat meghaladó belső teljesítményt értek el.

Hernádi Zsolt: Tovább haladunk előre

Hernádi Zsolt úgy értékelte, a Mol-csoport kiemelkedő operációs és költséghatékonysága, illetve megfontolt beruházási politikája képes volt ellensúlyozni a külső környezet hatásait.

Meglátása szerint a hulladékgazdálkodás hozzáadása a portfólióhoz tovább erősítette az integrált üzleti modellt, amely megfelelő alapot és lendületet biztosít a növekedéshez, valamint a fejlődéshez.

Tovább haladunk előre az okosátállás útján, amelynek során egyszerre járulunk hozzá a fenntarthatósághoz és a versenyképességhez. Ígéretes zöld beruházási projektjeink mellett aktívan fejlesztjük régiónk iparát és erősítjük Közép- és Kelet-Európa energiaszuverenitását

– fogalmazott Hernádi Zsolt.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág 1,328 milliárd dollár tisztított EBITDA-t ért el tavaly, ami 41 százalékos csökkenés a 2022-es évhez képest. Ezt a normalizálódó finomítói marzsok és a petrolkémiai környezet gyengesége okozta, amelyet rendkívüli, a magasabb kibocsátási és értékesítési volumen által csak részben ellensúlyozható mértékű adóterhek is sújtottak.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág egész éves EBITDA-ja 953 millió dollár lett 2023-ban, 57 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva az alacsonyabb szénhidrogénárak miatt.

A termelési mutatók ugyanakkor meghaladták az előrejelzéseket. A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 695 millió dollárra nőtt tavaly az előző évi 320,3 millió dollárról.

A hulladékgazdálkodás 2023 júliusában kezdte meg működését MOHU néven, a terület EBITDA-ja 37 millió dollárt tett ki tavaly.

A gázszegmens 265 millió dolláros EBITDA-t ért el 2023-ban, ami 62 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a növekedést a határkeresztező kapacitások iránti, jelentősen emelkedő kereslet segítette. A Mol részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek, a papír 2942 forinton zárt csütörtökön. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3190, a legalacsonyabb 2354 forint volt.

Hernádi Zsolt az idei év elején az Indexnek adott nagyinterjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy 

  • milyen üzemanyagárakkal számol 2024-ben;
  • nyert vagy veszített a Mol az orosz–ukrán háborún;
  • mennyibe kerültek a szankciók az olajipari cégnek; 
  • milyen segítséget adhat a vállalatnak a kormány; 
  • az olajszállításban Horvátország hogyan él vissza a helyzetével;  
  • kikéri-e Orbán Viktor a véleményét; 
  • továbbá még mindig elfogatóparancs van érvényben ellene Horvátországban.