A taxisoknál is jöhet az online kassza

2015.03.24. 07:53

A Nemzetgazdasági Minisztérium elégedett az online kasszákkal, ezért még idén bevezetnék a rendszert a taxisoknál és a fodrászoknál is – írja a Világgazdaság.

Pankucsi Zoltán adózásért felelős államtitkár azt nyilatkozta a lapnak, hogy a kasszák bevezetése miatt az NGM szerint tavaly 226 milliárd forinttal nőtt az állam áfabevétele, és a társasági adó 10 százalékos növekedését is ennek lehet betudni.

Ha a taxisoknál és a szépségiparban is bevezetik, a tárca számítása szerint még 20 milliárd forint többletbevételre számíthatnak.

A bevezetés most már lényegében csak azon múlik, hogy mikor készülnek el azok a szoftverek, amiket a fodrászok és a taxisok használni tudnak. A hagyományos online kasszákhoz képest ugyanis mindkét iparágban bonyolultabb a számlázás. A taxisoknál például nem elég az olyan kassza, ami összeadja az egyes tételeket; különböző paraméterek, például megtett út, vagy eltelt idő alapján kell számlázni. A fodrászoknál pedig az bonyolítja a dolgot, hogy a fodrászatokban sokszor egy helyen több vállalkozó dolgozik együtt, ezért logikus lenne, hogy többen tudjanak egy gépet használni, ahelyett hogy mindenki megvenné magának a százezres eszközt.

A pénztárgép-gyártó cégek a cikk szerint már fel vannak készülve, és rendelkeznek akkora kapacitással, hogy a nagyjából 50 ezer új gépre vonatkozó keresletet kiszolgálják.

Az iparági képviselők mindenesetre remélik, hogy a tárca előre egyeztet majd velük mielőtt elkezdik bevezetni a gépeket, hogy legyen idejük felkészülni a plusz költségekre, illetve a taxisok szerint arról is egyeztetni kéne, hogy az állam mekkora támogatást fog majd nyújtani a gépek megvételéhez. Ez mindenesetre a fodrász érdekképviselet szerint a kisebb vendégkörrel rendelkező, vidéki fodrászokat még így is a szürkegazdaság irányába terelheti, hiszen sokaknak nincs akkor bevétele, hogy a gép árát, és a kommunikáció havi költségét is kifizessék.