Adózni kell a medvehagyma, az éticsiga után

2016.03.02. 11:06

Indul a medvehagyma szezonja a NAV szerint, ezért figyelmeztettek most az adózásra. Bár lehet, hogy egy kicsit korán szóltak, mert a Magyarországon világhírűen egészséges növény várhatóan csak jó pár hét múlva fogja elárasztani az aluljárókat és a piacokat.

Szóval ha fűszert vagy gyógynövényeket szedne, netán gyümölcsöket, esetleg gombászna, vagy éticsigákat nem házikedvencnek gyűjtene, hanem ételnek, akkor ezt megteheti magánszemélyként is. Csak adóznia kell utána, ha eladja bármilyen felvásárlónak, egészen pontosan az összes eladott vadon szedett dolog negyede után kell személyi jövedelemadót fizetnie, amit a NAV ellenőrizhet. De ha mondjuk fémhulladékot vagy más szemetet is gyűjt eladásra a vadonban, arra már más szabályok vonatkoznak.

Számlatömbbel menjenek a gyűjtögetők az erdőbe?

A gyűjtögetőknek nem kell bevallást készíteniük vagy nyugtát adniuk, a felvásárlóknak kell igazolniuk, hogy gyűjtögetőik behozott holmijainak negyede után levonták és befizették a 15 százalékos adót. És két példányban felvásárlási okiratot kell készíteniük a gyűjtögető adataival.  A pótlások, helyesbítések, kompenzációk szabályos megoldásaiért először az áfatörvény 14. fejezetét érdemes átnézniük az érintetteknek, aztán a többit is. 

Illetve mondjuk az őstermelőként medvehagymázókra vagy az egyéni vállalkozóként szamócagyűjtögetőkre is speciálisabb szabályaink vannak.  

Mindig muszáj elmondani, hogy ha kimegy az egyszeri gyűjtögető egy sarlóval medvehagymát szedni, akkor komoly eséllyel gyűjthet be mellé egy adag mérgező növényt is a gyöngyvirágtól az odvas keltikéig – évente többen halnak meg ilyen hibák miatt. Emellett a medvehagymaláz közben a védett növények lekaszálása sem hasznos dolog.