Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Áder visszadobta Rogán lakáslottóját

2016.03.24. 08:58 Módosítva: 2016-03-24 11:26:17

Áder visszaküldte az Országgyűlésnek a Rogán-féle lakáslottós törvényt. A köztársasági elnök szerint az a noktörvény által kitűzött cél még rendben lenne, hogy támogatni akarják a lakásvásárlást.

D MTZ20160227020
Fotó: Máthé Zoltán

De egy ilyen bizniszben a résztvevőknek megfelelő garanciákat is kellene biztosítaniuk arra, hogy nem dönthetik rá az ügyfelekre az egészet, illetve a hatóságnak is szigorúan kellene felügyelnie. Ez pedig Áder szerint ebben törvényben tisztázatlan és ellentmondásos.

A nokszabályozás elsőre is látható kockázatairól például itt és itt írtunk nemrég.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a terrorhelyzetről szóló sajtótájékoztatón azt mondta: a köztársasági elnök lépését tiszteletben tartják, és összehívják a törvényalkotási bizottságot.

Ezért kockázatos a lakáslottó

Az elfogadott törvény szerint azok, akik új lakást akarnak venni, otthonteremtési közösségekbe (nok) tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

A nokok pénzét zrt. formában direkt erre a célra létrejött cégek kezelik; azt pedig, hogy ki mikor kaphat lakást a pénzből, licitálással vagy (ha a licitálásnak nincs egyértelmű eredménye) sorsolással döntik el a tagok. Az állam pedig, ahogy lakástakarék-pénztáraknál is, a befizetések 30 százalékának megfelelő támogatást nyújtana a tagoknak. A javaslat részleteiről itt írtunk.

A törvényben ugyanakkor vannak kockázatos és gyanús dolgok is. A közösségekben például előbb jutnak lakásfinanszírozáshoz azok, akik nagyobb önrészt tudnak bemutatni, vagyis először a gazdagabb tagok vehetnek majd lakást a szegényebbek pénzéből. Emellett a 30 százalékos állami támogatás csak azoknak jár, akiknek a közösségét egy ún. megbízható szervező cég szervezi, ezt a minősítést pedig olyan szervezők kaphatják meg, akik legalább 1000 lakóingatlant felépítettek vagy értékesítettek már.  Ennek a kritériumnak előreláthatóan csak egy vagy két cég fog megfelelni Magyarországon. 

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.