Közeleg az adóbevallás leadásának határideje, hétvégén is segít NAV

DMOHA20160520001
2017.05.02. 07:55

Keddtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Tállai András azt mondta, a NAV ügyfélszolgálatait az első negyedévben 800 ezren keresték fel. A napi átlagban 12-13 ezres ügyfélforgalom a bevallási határidő közeledtével megduplázódik. Keddtől a NAV központi ügyfélszolgálatai hétköznaponként reggel fél kilenctől este hatig tartanak nyitva - a következő két péntek kivételével, amikor 11.30-ig várják az ügyfeleket.

Az úgynevezett Általános Tájékoztató Rendszer - amely a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el - munkatársai május 2-től május 22-ig munkanapokon 8:30-tól 18:00 óráig, hétvégenként 8:30-tól 13:30-ig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Mintegy 3,8 millió magánszemélynek készített bevallási tervezetet az adóhivatal, amely a legegyszerűbben ügyfélkapun keresztül érhető el. Az ügyfélszolgálatra betérőknek ezért érdemes megfontolniuk az ügyfélkapunyitást, mivel a regisztráció mindössze néhány percig tart - javasolta Tállai András.

Csak idén februárban és márciusban több mint 150 ezren nyitottak ügyfélkaput, így már 2,7 millióan érhetik el egyetlen kattintással az e-szja teljes szolgáltatását. Ügyfélkapuval szükség esetén egyszerűen módosítható, kiegészíthető a NAV által készített szja-bevallási tervezet, illetve az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is néhány kattintással lehet rendelkezni.

Ez azért is lehet fontos, mert 2017-től a NAV megkönnyítette az életünket azzal, hogy magánszemélyeknek automatikusan elkészíti az adóbevallást az hatóság, nekünk csak akkor kell módosítani, ha valami nem stimmel a tervezetben. Az újítás százezrek válláról veszi le a bevallás terhét, mégsem örülhet neki mindenki maradéktalanul, ugyanis az új rendszer veszélybe sodorhatja az 1 százalékos felajánlásokat, amelyek kulcsszerepet játszanak a haza civil szféra finanszírozásában. Erről itt írtunk részletesebben.

(Borítókép: Mohai Balázs/MTI)