Még közelebb vagyunk a munkaalapú társadalomhoz

2015.05.28. 10:01

Folyamatosan egyre több embernek van munkája, a KSH legfrissebb foglalkoztatási adatai szerint idén február és április között 73 ezerrel több ember volt állásban, mint egy évvel korábban. Egész pontosan 

4 millió 141 ezer fő dolgozott ebben az időszakban, vagyis a munkaképes 15-64 évesek 62,8 százaléka. 

A munkanélküliségi ráta fél százalékponttal 7,6 százalékra csökkent, 19 ezerrel kevesebb ember számított munkanélkülinek február és április között, mint tavaly ugyanekkor. Így a KSH adatai szerint 388 ezer ember van hivatalosan is állás nélkül, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pedig április végén 415 ezer álláskeresőt tartott nyilván. 

Mondtuk már sokat, hogy a közfoglalkoztatás eléggé felpumpálja ezt az adatot, hiszen a minimálbérnél kevesebbért foglalkoztatott és a közmunkára kb. intézményesen rákényszerített dolgozók ugyanúgy beleszámítanak a foglalkoztatottakba. Viszont a Portfolio szerint most a közmunkások nélkül is majdnem 4 millió magyarnak volt munkája. A közmunkások száma decembertől márciusig folyamatosan csökkent, áprilisban pedig a Portfolio becslése szerint 160 ezren voltak a közfoglalkoztatásban.

Közmunka nélkül is közel a 4 millió fős foglalkoztatottság

Persze lehet, hogy ennél többen voltak, a pontos adatokat majd csak júniusban lehet megtudni. Viszont a nyáron várhatóan jóval többen lesznek, hiszen a költségvetésben sokkal több pénzt irányoztak elő a programra, mint ami eddig, a csökkenő létszámmal rámehetett, úgyhogy a nyáron jöhet az újabb foglalkoztatási csoda.