Okosodunk, de munkánk ettől még nincs

2015.11.17. 08:17

Egyre képzettebbek a munkavállalók világszerte, azonban nem mindig találnak megfelelő állást, azaz a felsőfokú oktatáshoz való egyre jobb hozzáférés nem csökkenti a munkanélküliséget – derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb felméréséből, amelyben az oktatás és a munkaerőpiaci elhelyezkedés kapcsolatát vizsgálták.

A hétfőn este nyilvánosságra hozott kutatás szerint az elemzésben részt vevő 64 országból 62 esetében nőtt a felsőfokon képzett munkavállalók száma az utóbbi 15 évben. A legnagyobb mértékben Kanadában, Luxemburgban és Oroszországban emelkedett a diplomás alkalmazottak száma. Az alapfokú vagy alacsonyabb szintű oktatásban részesült munkavállalók száma ezzel párhuzamosan csökkent, írja az MTI.

Steven Kapsos, az ILO adat-előállítási és elemzési részlegének vezetője szerint pozitív fejlemény, hogy több képzett munkavállaló kap magasabb fizetést, és dolgozhat jobb munkakörülmények között. Ez nemzetgazdasági és világgazdasági szinten is kedvező hatású, mert a képzettség szintje és a termelékenység között szoros összefüggés van.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a diplomás munkavállalóknak jobb esélyeik lennének a munkaerőpiacon 

– hívják fel a figyelmet az elemzés készítői. Bár ők a magas jövedelmű országokban kisebb eséllyel válnak munkanélkülivé, a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban azonban jobban ki vannak téve a munkanélküliségnek, mint az alacsonyabban képzett emberek. Világszerte a munkavállalók 72 százaléka dolgozik közepes, ötödük magas és 8 százalékuk alacsony jövedelmű országban. Ez a jelenség, ha nem tesznek ellene valamit, akadálya lehet a gazdasági növekedésnek – hangsúlyozta Rosina Gammarano, az ILO statisztikai osztályának munkatársa a közleményben.

A kutatás készítői beszámolnak arról is, hogy

  • a fiatalok munkanélküliségi rátája legjobban azokban a magas jövedelmű országokban ugrott meg az utóbbi években – például Ciprus, Olaszország, Görögország, Írország és Spanyolország –, amelyeket leginkább érintett a pénzügyi válság.
  • A felső-közepes jövedelmű országokban, mint Bulgária, vagy az alacsony jövedelműek esetében, mint Kambodzsa, csökkent a fiatalkorúak körében a munkanélküliség. Nagyfokú a nemek közti különbség a fejlődő országok többségében, Egyiptomban például több mint 40 százalékos a fiatal nők, és 17,3 százalékos a fiatal férfiak munkanélkülisége.
  • A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy az átlagos globális munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra csökkent tavaly a 2007-es 7,2 százalékról.
  • Az ILO felméréséből kiderül az is, hogy a magas jövedelmű országokban egy átlagos munkavállaló éves szinten 62-szer többet termel, mint egy alacsony jövedelmű országban, és 10-szer többet, mint egy közepes jövedelmű ország átlagos munkavállalója.
  • A magas jövedelmű országokban 5,2 millióval csökkent a termelő vállalatoknál dolgozók száma 2000-hez képest, míg a közepes jövedelmű országok esetében 195 millióval nőtt.