Az MKB Bankot feldarabolják

2013.11.13. 12:46 Módosítva: 2013.11.13. 18:55

Valutaváltó

A BayernLB, az MKB Bank anyavállalata közölte szerdán, hogy feldarabolja a magyar leánybankot, mert így nagyobb eséllyel tudja értékesíteni, közölte az MTI.

"Kiderült, hogy az MKB egyben nem eladható" - közölte Stephan Winkelmeier, a BayernLB pénzügyi igazgatója Münchenben. A magyar leánybank egyes részeit ezért áthelyezik egy úgynevezett "rossz bankba" ezzel a bank "emészthetőbb" lesz - fogalmazott a német anyabank igazgatója. Mint mondta, a feldarabolás után bővülni fog az MKB iránt érdeklődő potenciális befektetők köre.

Az MKB évek óta veszteséges, várhatóan 2013. negyedik negyedévben is az lesz - jegyezte meg a dpa német hírügynökség. 

A bank vezérigazgatója, Simák Pál tavaly azt mondta az Indexnek

azt, hogy eladják-e a tulajdonosok vagy sem, majd ők eldöntik. Az biztos, hogy az MKB Bankot piacképessé kell tenni, hiszen a BayernLB állami támogatásáról szóló, folyamatban lévő brüsszeli tárgyalássorozat valószínűleg minket is érint majd. Más kérdés, hogy jelenleg nem hemzsegnek a vevők a magyar bankpiacon. A lényeg, hogy középtávon a banknak el kell érnie a piaci érettséget.

50 milliárdos veszteség 9 hónap alatt

A bolgár Unionbank értékesítését, az aránytalanul magas magyarországi bankadót és a a tranzakciós illetéket jelölte meg magyarországi leányvállalata, az MKB első kilenc hónapi veszteségének forrásaként a Bayerische Landesbank (BayernLB), ami ma tette közzé harmadik negyedéves jelentését.

A MKB-nál 181 millió eurós, valamivel több mint 50 milliárd forintnak megfelelő veszteség képződött az év első háromnegyedében.

Gerd Haeusler, a BayernLB vezérigazgatója elmondta, hogy a bankot részekre bontja, ami azt jelenti, hogy az ingatlanprojekthitel-portfóliót kiszervezik - a veszteségeket ez a terület okozza.

Marad az ellenséges környezet

A bajor bank várakozásai szerint az MKB várhatóan a jövőben is a mostanihoz hasonló, kedvezőtlen gazdasági környezetben tevékenykedik majd.

Ebben további bizonytalanságot okoznak az olyan politikai indíttatású megoldások, mint például a devizahitelesek újbóli kormányzati kisegítése, amelyek végső soron a bankszektoron csapódnak le újabb veszteségek formájában, és amelyek további racionalizálási lépéseket kényszeríthetnek ki.

Az MKB közölte, hogy az átalakításról időben és részletesen tájékoztatják az ügyfeleket. A lépések a bank tavaly – a tulajdonossal közösen – kidolgozott stratégiájának az elemei.