Így háborúznak a svédek a bankjaik ellen

2014.10.09. 08:35

Valutaváltó

Ha elfogadják a svéd bankszövetség javaslatát, a jelenlegi 70 százalék helyett hamarosan csak a megvásárolandó lakás értékének 50 százaléka erejéig vehetnek fel jelzáloghitelt a svédek – írja a Portfolio. Magyarországon 80 százalékról szól, és 2015. január 1-jétől is így marad a szabályozás.

A javaslatot kedden nyújtották be, megelőzve ezzel a szabályozó hatóságok szigorú fellépését a túlzottnak ítélt svéd lakossági eladósodással szemben. Svédországban ugyanis nagyon magas a háztartások hitelállománya: a rendelkezésre álló jövedelem több mint 170 százalékára rúg, ami az IMF szerint is fenyegetést jelent a gazdasági stabilitásra.

A svéd bankfelügyeletnek is tetszik a bankszövetség javaslata, Martin Andersson igazgató "elég jó megoldásnak" nevezte a korlátozást, amely önkéntes megállapodáson alapul, és levegőt adhat az ügyfeleknek, ha munkanélküliség vagy hosszú távú betegség miatt elveszítenék fizetőképességüket.

A jelenlegi szabályozás szerint 70 százalék az a határ, amelynél nagyobb összegű hitelt nem vehetnek fel a háztartások a fedezet értékéhez képest. Magyarországon jelenleg 80 százalékot ír elő a szabályozás, és az MNB 2015. január 1-jétől érvényes szabályozása szerint is így marad.