Visszavonták Töröcskei bankjának engedélyét

2014.11.06. 16:34

Valutaváltó

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a Széchenyi István Hitelszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki ma az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.

Ez a Széchenyi is Töröcskei bankja

A Széchenyi István Hitelszövetkezet a 2014. augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Zala megye és környéke egy részét öleli fel. A hitelszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, nem érte el a 0,3 ezreléket sem. Töröcskei István 2009 júliusa óta a zalaegerszegi székhelyű Széchenyi István Hitelszövetkezet igazgatóságának elnöke, és ennek társbankjaként működő Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. alapító-tulajdonosa.

A Portfolio cikke szerint Széchenyi István Hitelszövetkezet a héttagú igazgatóságának tagja Töröcskei mellett a nemrég becsődölt Körmend és Vidéke takarékszövetkezet igazgatóságában is helyet kapó Török Péter és Habozy László. Török, Habozy és Barkóczi neve a takarékszövetkezetet körülvevő cégháló számos tagjánál feltűnik.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt hitelszövetkezet engedélyét.

A jegybank döntése értelmében 2014. november 6-tól felügyeleti biztosok mennek a bankhoz, illetve betétkifizetési tilalom lesz, hogy a rendezett kártalanítás érdekében, hogy rendezett en tudják intézni a kártalanítást . Az MNB egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.