Több hazai mocskos pénzt moshatnak tisztára

2015.05.07. 08:28

Valutaváltó

Az idén 400 milliárd forinttal bővülhet a tavaly év végén már több mint 3 ezer milliárdos hazai privátbanki szektor, idézi a Blochamps Capitalt a Világgazdaság.

A hazai bűnözőkre is számítanak

Növekedés főleg a frissen beáramló tőkéből jön majd szerintük , amit kiegészíthet a Stabilitási Megtakarítási Számlákra (SMSZ) hazaáramló pénz. A külföldön lévő szürke vagy fekete pénzek legalizálására létrehozott számlákat kilenc hazai banknál lehet megnyitni. Tavaly a várakozásnál lényegesen kevesebben éltek a lehetőséggel, mindössze 610 számlát nyitottak meg 38 milliárd forintnyi befizetéssel.

A Blochamps arra számít, az idén enyhén nőhet a számlanyitások száma, de az egy számlára jutó átlagos egyenleg kisebb lesz, a külföldről hazaérkező nagyobb összegek helyett pedig a legális állami pénzmosodában előtérbe kerülhetnek az idehaza felhalmozott kisebb összegű fekete és szürke pénzek.

Nem firtathatják

Az állami pénzmosási programnak az a lényege, hogy ha valaki legalább ötmilliót rak be egy ilyen Stabilitási Megtakarítási Számlára, akkor annak a pénznek az adóhatóság nem nézheti a származását, és nem is firtathatja az adófizetést. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, de mindezt le lehet bonyolítani a számlatulajdonos adatainak kiadása nélkül.

A megtakarítási számla másik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik és a negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék.

Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik.

Az OTP a leggazdagabbaknál is tarol

Továbbra is dominánsan piacvezető marad a hazai privátbanki vagyon harmadát kezelő OTP,  a gigabank után pedig a Friedrich Wilhelm Raiffeisen, az Erste és az MKB küzd majd.

Fontos változás lehet még a privátbankoknál, hogy ha az állam összevonja a két új bankját, az MKB-t és a Budapest Bankot, ezzel a lépéssel az OTP mögött a második számú banki szereplő jöhetne létre a piacon 180 bankfiókkal és 700 ezer körüli ügyfélszámmal. Ők a privátbankokban kezelt vagyon 15 százalékát koncentrálhatják így maguknál. Illetve kérdéses még a lap szerint, hogy ki veszi át a Citi több mint 10 ezer prémium és privátbanki ügyfelét.