Több tízezer lakáshiteles kerülhet az utcára

2017.01.06. 08:01

Valutaváltó

A 66 ezer bedőlt lakáshiteles közül október végéig csak 2700 tudott megállapodni a bankjával, 22 ezer adós pedig nem is hajlandó együttműködni a hitelezővel, akiknek viszont így elviheti a bank a házát - írja a Világgazdaság

Az adósok közül van, aki azért nem reagált a bankok megkeresésére, mert úgy alakult az élete, hogy nem tudna megállapodni a hiteléről, nincs munkája, rossz az egészségügyi állapota, vagy már nincs is az országban. Sok adós pedig az adóstársával vagy a kezesekkel nem tud megállapodni arról, hogy mit kellene tenni, ezért nem működik együtt.

De azokkal az adósokkal sem egyszerű megállapodni, akik válaszolnak a bankok megkeresésére. A lapnak nyilatkozó bankok szerint sokan pozitívan állnak az adósságkezeléshez, de a hitelezők ajánlatát - tipikusan, hogy a csökkentett törlesztőért cserébe hosszabbítsák meg a futamidőt - már nem akarják elfogadni. Ez persze egy folyamat, ami akár fél évig is eltarthat, ezért látszik az a Magyar Nemzeti Bank adataiból, hogy a 60 ezer megkeresett adósból kevesebb mint 3000-el tudtak megállapodni.

Az adósoknak pedig nincs sok jobb lehetősége annál, mint hogy elfogadják a bankok ajánlatát: az állam adósmentő intézménye, a Nemzeti Eszközkezelő már csak kevés lakást tud felvásárolni, sok adós pedig eleve kiesik ebből a lehetőségből, mert nem felel meg a program kritériumainak (pl. túl értékes a lakása, vagy nem "elég rossz" a szociális helyzete). Ezen kívül marad a magáncsőd, amit sokkal kevesebben vettek igénybe, mint arra a kormány számított, vagy az, hogy az adósok maguk adják el a lakásaikat, amik viszont szintén nem igazán kecsegtető alternatívák. Így nem túl meglepő, hogy több bank arról számolt be, egyre több ügyél fogadja el az ajánlatokat, akármilyenek is legyenek azok. 

Akiknél pedig egyik sem megy, azoknak  lakásait előbb-utóbb egy faktorcég bevonásával eladja a bank, az adósnak pedig mennie kell. Van olyan bank, például az MKB, amely ki is jelentette, hogy aki nem hajlandó együttműködni, annál rögtön jogi útra tereli a dolgot, vagyis elkezdik kitenni az adósokat a fedezetként szolgáló lakásokból.