Rosszkor törlik el a lakáshiteltámogatást

2009.04.28. 20:19 Módosítva: 2009.04.28. 20:41

Nem jókor vezetik ki az állami kamattámogatást a támogatási rendszerből - véli az FHB Kereskedelmi Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kamattámogatás nem jelent komoly terhelést a költségvetésnek, viszont alternatívát nyújt a devizahitelekkel szemben.

Rosszul időzítették a lakástámogatási rendszer, a szocpol, a félszocpol és a kamattámogatás megszüntetését - jelentette ki az FHB Kereskedelmi Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kamattámogatás, amely sokszor a bírálatok kereszttüzébe kerül, az utóbbi öt évben a megváltoztatott igénybevételi feltételekkel már nem járult hozzá érdemben a költségvetési terhek növekedéséhez, ehhez inkább a szocpol járult hozzá. Ez utóbbi ugyanis 35 milliárd, míg a kamattámogatásos konstrukció kétmilliárd forint a költségvetésben, így utóbbit nem ésszerű eltörölni - vélekedett.

A támogatások eltörlése miatt fokozott érdeklődésre számítanak, azért is, mert ez a bejelentés nem egy változásról szól, hanem az adott rendszer felfüggesztéséről, ezért élénk érdeklődésre számítanak. Az elmúlt négy évben a kamattámogatott hitelek részaránya az összes lakossági jelzáloghitelen belül csökkent, az új kihelyezéseknek maximum 15-20 százalékát tették ki.

A megfontoltabban gazdálkodó háztartások mindig a forinthitelt preferálták. Ennek az eszköznek az eltűnése a jelenlegi piaci kamatszint mellett gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz számukra megfelelő finanszírozási forma a piacon - figyelmeztetett a vezérigazgató. Maradnak a devizahitelek, amelyekről nemcsak mi, hanem a nemzetközi szervezetek és a PSZÁF is azt gondolja, hogy kockázatatosak az egész gazdaságra - mutatott rá.

Nyilvánvalóan a forint bármilyen mértékű, nagyobb volatilitása kihat ezen háztartások jövedelmi helyzetére, ami a válság és a mai magyar helyzet mellett nem kívánatos. Időzítésében a lépésnek pontosan fel kellene mérnie azokat a kockázatokat, amit a fiskális terhek jelentenek. A háztartásoknak nem lesz valós alternatívája arra, hogy a legfontosabb pénzügyi döntésükben, a lakásfinanszírozásban válasszanak, így marad számukra a devizakitettség vállalása - vázolta fel Harmati László.