Angelika
-6 °C
1 °C

Egy hónapig szünetel a Toshiba és Hitachi LCD gyára

2011.03.17. 10:59

A földrengés által okozott károk miatt egy hónapra leállítja a folyadékkristályos kijelzőket (LCD) gyártó Tokió-közeli üzemeit a Toshiba és Hitachi.

A két társaság csütörtöki bejelentése szerint az áramkimaradások és a finom műszerek elállítódása egyaránt hátráltatnák a munkát.

A Toshiba arról számolt be, hogy a másik LCD-gyártó üzeme sértetlen maradt, így ott tovább folytatja termelését.

Damian Thong, a Macquarie Capital Securities elemzője szerint a Toshiba két japán üzeme a kis méretű LCD-k világpiaci termelésének 5 százalékát adja.

"Látva, hogy az autógyártás is szünetel, az egy hónapos szünet nem biztos, hogy akkora gondot jelent, mint amilyennek elsőre látszik" - fogalmazott az elemző. Bár a szigetországon kívül is jelentős termelőkapacitásokkal rendelkező okostelefon-gyártóknál elképzelhető kimaradás - tette hozzá.

A Toshiba részvényárfolyama több mint 30 százalékkal csökkent az elmúlt héten, csütörtökön 0,9 százalékos mínusszal zárt a tokiói értéktőzsdén. A múlt heti földrengés és cunami miatt katasztrofális helyzetbe került fukusimai atomerőmű több reaktorát is a Toshiba gyártotta.

Siutak, síszállások

Már tart a szezon, ne maradjon le! Ausztria, Franciaország, Szlovénia, Olaszország..

Tél Hévízen

Töltsön egy felejthetetlen téli hétvégét a hévízi tónál és töltődjön fel energiával, kezdje új erővel az évet! Szállások ajánlatkéréssel és online foglalással itt.