Hella
14 °C
27 °C

Egy hónapig szünetel a Toshiba és Hitachi LCD gyára

2011.03.17. 10:59

A földrengés által okozott károk miatt egy hónapra leállítja a folyadékkristályos kijelzőket (LCD) gyártó Tokió-közeli üzemeit a Toshiba és Hitachi.

A két társaság csütörtöki bejelentése szerint az áramkimaradások és a finom műszerek elállítódása egyaránt hátráltatnák a munkát.

A Toshiba arról számolt be, hogy a másik LCD-gyártó üzeme sértetlen maradt, így ott tovább folytatja termelését.

Damian Thong, a Macquarie Capital Securities elemzője szerint a Toshiba két japán üzeme a kis méretű LCD-k világpiaci termelésének 5 százalékát adja.

"Látva, hogy az autógyártás is szünetel, az egy hónapos szünet nem biztos, hogy akkora gondot jelent, mint amilyennek elsőre látszik" - fogalmazott az elemző. Bár a szigetországon kívül is jelentős termelőkapacitásokkal rendelkező okostelefon-gyártóknál elképzelhető kimaradás - tette hozzá.

A Toshiba részvényárfolyama több mint 30 százalékkal csökkent az elmúlt héten, csütörtökön 0,9 százalékos mínusszal zárt a tokiói értéktőzsdén. A múlt heti földrengés és cunami miatt katasztrofális helyzetbe került fukusimai atomerőmű több reaktorát is a Toshiba gyártotta.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!