Tartósan a szénre állnak rá a lengyelek

2013.09.10. 14:43

Lengyelország technológiai fejlesztéssel tervezi mérsékelni szén-dioxid-kibocsátását, nem pedig a szénfelhasználás korlátozásával - közölte kedden Donald Tusk miniszterelnök a katowicei bányaipari kiállítás megnyitóján.

"Az energiaipari függetlenség megteremtéséhez nemcsak diverzifikációra, hanem a saját források maximális kihasználására is szükség van" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "A mi lehetőségeink pedig a hagyományos források okosabb, modernebb kiaknázásában rejlenek" - mutatott rá.

A miniszterelnök közölte, hogy Lengyelország a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének szükségességét szem előtt tartva tervez modern bányaipari és széntüzelésű erőmű technológiákba invesztálni. A megújítható forrásokról szólva pedig jelezte, hogy azok részaránya az energia-mixben az EU által megkövetelt minimum lesz.

"Fejleszteni fogjuk a megújuló energiaforrásokat is, de a kulcsfontosságú forrásaink a szén, a lignit és nemsokára palagáz lesznek. A szén-dioxid-kibocsátást modern technológiák alkalmazásával fogjuk csökkenteni, nem pedig a szén felhasználásának korlátozásával" - szögezte le a miniszterelnök.

Lengyelország elektromos áram szükségletének 90 százalékát széntüzelésű erőművekkel fedezi és az országban található Európa legtöbb széndioxidot kibocsátó létesítménye is, a PGE Polska Grupa Energetyczna SA. áramszolgáltató vállalat ligniterőműve Belchatowban.