Irány a bánya, újraindult a vájárképzés

2014.09.01. 16:36

Két évtized elteltével, a 2014/2015-ös tanévben újraindult a vájárképzés Magyarországon, írja az MTI. A régi szénerőművek jellemzően meglehetősen környezetszennyező energiatermeléshez segítenek hozzá, de mostanában nagyon olcsó a szén-dioxid kvóta.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára egy komlói szakiskola hétfői tanévnyitóján azt mondta, hogy a leendő vájárok azzal, hogy szenet termelnek majd, a magyar állam függetlenségét is védik.

Dalolnak a törpök
Híres vájárok

Hoppál figyelmeztetett, hogy riasztó híreket hall arról, hogy a nagy kelet-európai átalakulások során elzárhatják a gázcsapokat, és számos ország energia nélkül maradhat. Magyarország pedig nem engedheti meg magának, hogy ezzel zsarolják! Hoppál Péter szerint bár Magyarország erősen függ a külső energiahordozóktól, a szénvagyonát több milliárd tonnára becsülik. Igaz, ezek többsége már külszíni fejtésű, alacsonyabb fűtőértékű lignitet termelő bányák.

Számításom megtaláltam, remélem a jövőben is
Régen sokan megszerették

Hoppál Péter elmondta még, hogy "szeretnénk a magunk kezébe venni a sorsunkat, ehhez meg kell nézni, milyen saját energiaforrásokat vehetünk igénybe a jövőben, és újra szükségünk lesz olyan szakemberekre is, akik azokat felszínre hozzák".