Tényleg nálunk tárol földgázt a Gazprom

2014.10.10. 12:36

A magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje október elején elérte az összesen 4 milliárd köbmétert, amely képes kielégíteni a hazai téli fogyasztás mintegy kétharmadát. A tárolók töltése tovább folytatódik, aminek részeként az MVM-csoport és Gazprom Export logisztikai szolgáltatási szerződést kötött egymással. A szerződés keretében a felek további legfeljebb 700 millió köbméter földgáz hazai tárolókban történő tárolásáról állapodtak meg, ami által a hazai tárolók töltöttségi szintje több mint 10 százalékkal emelkedhet meg - idézi az MVM közleményét a Portfolio.

A lépéssel a fűtési szezon kezdetekor Magyarországon a régió országai közül az egyik legmagasabb fogyasztás arányos földgázmennyiség áll majd rendelkezésre. A magyarországi földgáztárolókban az egy évvel korábbihoz képest immár 38 százalékkal több, összesen 4 milliárd köbmétert meghaladó földgáz érhető el, ami több mint 1 milliárd köbméterrel haladja meg a tavalyi maximális szintet. Az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalanul zajlik, az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglaltakat, valamint az MVM Csoporttal való sikeres egyeztetések eredményeként a hazai ellátásbiztonságot jelentősen javító vállalásait továbbra is teljesíti - fogalmaz a közlemény.

Mindezen felül az MVM Csoport megállapodott a Gazprom Export LLC-vel további legfeljebb 700 millió köbméternyi földgáz a hazai tárolókban történő betárolásáról is. Ezzel az orosz partner a szállítási útvonalakon adódó esetleges problémák esetén is képes eleget tenni a hosszú távú szerződésben vállaltaknak. A betárolás folyamatban van, jelenleg mintegy 135 millió köbméter földgáz betárolása már megtörtént. Magyarország energiabiztonsága tovább javul, a megállapodással a hazai tárolók töltöttségi szintje több mint 10 százalékkal emelkedik, míg az orosz partner által fizetett szolgáltatási díj további növeli a társaságcsoport földgázdivíziójának eredményességét.