NGM: Nem okozott kárt a dízelbotrány

2015.11.10. 17:03

Nincsenek olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy Magyarországnak konkrét bevételkiesést okozott a Volkswagen-konszern körül kialakult botrány, és a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművekkel kapcsolatban korai az adókiesést illetően becslésekbe bocsátkozni

- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel a Párbeszéd Magyarországért (PM) hétfői közlésére reagálva.

A PM arra szólította fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy számszerűsítse, hány milliárd forintnyi veszteséget okozott adókiesésekben a Volkswagen dízelbotránya. Tordai Bence, a párt szóvivője hétfőn elmondta, hogy pénteken Matthias Müller, a Volkswagen konszern elnöke bejelentette: magukra vállalják a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett szén-dioxid-kibocsátási értékek miatt a járművek tulajdonosaira esetleg utólagosan háruló adófizetési kötelezettségeket.

Az NGM keddi közleményében kiemelte: nincs mit számszerűsíteni, mert nincsenek olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy Magyarországnak konkrét bevételkiesést okozott a Volkswagen-konszern körül kialakult botrány. A tárca szerint a vizsgálatot végző német hatóság megállapításait, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság intézkedéseit követően lehet érdemben továbblépni. Az NGM szerint az autópiacon az elmúlt időszakban nem történt olyan jellegű változás, amelyet az ágazat korábban feltételezett. Nem érződnek a magyarországi autógyártásban olyan hatások, amelyek egyértelmű lépésre kényszerítenék a kormányt.