Mária
-7 °C
3 °C

Több mint egy dollárral emelkedett az olajár

MTI/Reuters
2004.07.08. 23:36
Erőteljesen emelkedett csütörtökön a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, elsősorban az amerikai belbiztonsági miniszternek arra a figyelmeztetésére, hogy az Al-Kaida esetleg megzavarhatja a novemberi elnökválasztásokat, illetve arra a hírre, hogy a BP július 17-én ideiglenesen leállítja Texas City-beli olajfeldolgozóját, ami rossz hír, amikor épp nő a benzin iránti kereslet. Napközben ismertetett adatok szerint a múlt héten nőtt az amerikai olaj- és benzintartalék.

A New York-i árutőzsdén (NYMEX) augusztusi lejáratra a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordójának az ára 1,25 dollárral 40,33 dollárra drágult, több mint egy hónapja először zárt 40 dollár fölött. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az augusztusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára 1,16 dollárral 37,77 dollárra erősödött.

Az amerikai energiaügyi minisztérium statisztikai hivatalának (EIA) adatai szerint a július 2-ával záródott héten az amerikai olajtartalék 100 ezer hordóval 305,0 millióra bővült, a Reuters által megkérdezett elemzők 1,5 millió hordó bővülést vártak. A benzintartalék 1,0 millió hordóval 206,1 millió hordóra emelkedett, a szakértők 1,0 millió hordó csökkenést becsültek. A fűtőolaj tartalék 500 ezer hordóval 43,1 millió hordóra növekedett.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!