Natália
1 °C
7 °C

Al-Kaidás támadásra számítanak Washingtonban

2004.07.08. 19:06
Az Al-Kaida terrorhálózat nagyszabású terrortámadást tervez az Egyesült Államokban, hogy szétzilálja az őszi elnökválasztások demokratikus folyamatát - állítják Washingtonban.
A terrorszervezet szándékára hiteles információk utalnak, mondta el sajtóértekezletén Tom Ridge, belbiztonsági miniszter.

Konkrétumok nincsenek

Nincsenek ugyan konkrét értesülések, amelyek válaszolnának a hol, mikor vagy miként kérdéseire, de az al-Kaidának megvan a képessége terrortámadások végrehajtására, és változatlanul fenyegeti az Egyesült Államokat. A terroristák abban a tévhitben szövögetik terveiket, hogy megingathatják az Egyesült Államok elszántságát, mondta a miniszter, és utalt az idén március 11-én elkövetett madridi robbantásos merényletsorozatra is.

Washingtonban ugyanakkor egyelőre nem emelik a terrorveszélyre figyelmeztető éberségi fokozatot. Az ötfokozatú skála 2002. márciusi bevezetése óta csaknem folytatólagosan a középső, citromsárga (emelt) jelzés van érvényben, noha a fokozatot néhány alkalommal - fontosabb évfordulók, ünnepek, fontos események előtt - a következő, narancssárga (magas) szintre emelték.

A miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy az al-Kaida esetleg a Demokrata Párt július végi bostoni vagy a Republikánus Párt augusztus végi jelöltállító kongresszusát szemelhette ki terrorcselekmények célpontjául. A két pártkongresszust különleges biztonsági eseménynek nyilvánították. Hosszan ecsetelte, hogy a hatóságok milyen intézkedéseket hoztak, és hogyan készültek fel a terrortámadások felderítésére, meghiúsítására. Hangsúlyozta az állampolgári éberség fontosságát is.

A sajtóértekezlet után több demokrata párti törvényhozó feltette a kérdés, hogy a miniszter miért most rendezett sajtóértekezletet, ha semmi konkrét mondanivalója nem volt. A CNN-ben megszólaltatott szakértő szerint a sajtóértekezlet a belbiztonsági tárca önreklámja volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?