Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Al-Kaidás támadásra számítanak Washingtonban

2004.07.08. 19:06
Az Al-Kaida terrorhálózat nagyszabású terrortámadást tervez az Egyesült Államokban, hogy szétzilálja az őszi elnökválasztások demokratikus folyamatát - állítják Washingtonban.
A terrorszervezet szándékára hiteles információk utalnak, mondta el sajtóértekezletén Tom Ridge, belbiztonsági miniszter.

Konkrétumok nincsenek

Nincsenek ugyan konkrét értesülések, amelyek válaszolnának a hol, mikor vagy miként kérdéseire, de az al-Kaidának megvan a képessége terrortámadások végrehajtására, és változatlanul fenyegeti az Egyesült Államokat. A terroristák abban a tévhitben szövögetik terveiket, hogy megingathatják az Egyesült Államok elszántságát, mondta a miniszter, és utalt az idén március 11-én elkövetett madridi robbantásos merényletsorozatra is.

Washingtonban ugyanakkor egyelőre nem emelik a terrorveszélyre figyelmeztető éberségi fokozatot. Az ötfokozatú skála 2002. márciusi bevezetése óta csaknem folytatólagosan a középső, citromsárga (emelt) jelzés van érvényben, noha a fokozatot néhány alkalommal - fontosabb évfordulók, ünnepek, fontos események előtt - a következő, narancssárga (magas) szintre emelték.

A miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy az al-Kaida esetleg a Demokrata Párt július végi bostoni vagy a Republikánus Párt augusztus végi jelöltállító kongresszusát szemelhette ki terrorcselekmények célpontjául. A két pártkongresszust különleges biztonsági eseménynek nyilvánították. Hosszan ecsetelte, hogy a hatóságok milyen intézkedéseket hoztak, és hogyan készültek fel a terrortámadások felderítésére, meghiúsítására. Hangsúlyozta az állampolgári éberség fontosságát is.

A sajtóértekezlet után több demokrata párti törvényhozó feltette a kérdés, hogy a miniszter miért most rendezett sajtóértekezletet, ha semmi konkrét mondanivalója nem volt. A CNN-ben megszólaltatott szakértő szerint a sajtóértekezlet a belbiztonsági tárca önreklámja volt.