Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Miért nyerheti Bush az elnökválasztást

2004.06.17. 15:44
George W. Bush hiába áll bizonyos közvélemény-kutatások szerint vesztésre, a körülmények egyre inkább az elnök kezére játszanak. Az arctalan, sótlan demokrata elnökjelölt nem tudott új üzenetet hozni az amerikai politikába, a támadási pontok viszont kezdenek eltűnni. Fellendülőben a gazdaság, és még Irakban is helyrejöhetnek a dolgok.
A közvélemény-kutatások nem jósolnak sok sikert George W. Bushnak. Az újraválasztásért küzdő elnök a legtöbb felmérés szerint holtversenyben áll a demokrata elnökjelölttel, John Kerryvel. A demokraták ráadásul azokra a kutatásokra alapozták kampányukat, amelyek szerint Kerry egy kicsivel megelőzi Busht. A párt szerint fél évszázada nem állt ilyen jól az elnök kihívója a kampány korai időszakában.

Rosszul megválasztott szerepmodel

A túlzott önbizalom azonban korai lenne. Intő példa lehet, hogy az emlegetett fél évszázaddal ezelőtti elnökjelölt, Thomas Dewey, ha szoros versenyben is, de elbukta a választást az újraválasztásért induló Harry Truman ellen. (A választás olyan szoros volt, hogy több lap - a korai lapzárta miatt - Dewey sikerét hirdetve jelent meg az elnökválasztás másnapján.)

A demokrata elnökjelöltnek akkor már Jimmy Carter lehet a megfelelőbb szerepmodell. Carter a választási év azonos időszakában szűken vezetett Gerald Ford előtt, és meg is nyerte a választást. A helyzet Bush kormányának két tagja számára is ismerős lehet. Cheney alelnök Ford kabinetfőnöke volt, Donald Rumsfeld meg minden idők legfiatalabb hadügyminisztere.

Három ok, amiért Bush nyerhet

Aggódniuk azonban a republikánusoknak sem kell. Bár kevés elnök vesztett többet a népszerűségéből olyan rövid idő alatt, ahogy a két éve még rekordokat döntögető Bush csúszott vissza az iraki háborút követően, számos jel utal arra, hogy az elnök megnyerheti a választást.

A demokraták tavaly még nem mertek külpolitikai témákkal kampányolni, mert a háborúban álló elnök támadása hazafiatlannak tűnhetett volna. Inkább a gazdaság gyengesége miatt támadták. Idén azonban rég nem látott ütemben bővül az amerikai gazdaság. "Húsz éve nem volt ilyen erős háromnegyed éves növekedés" - nyilatkozta a Newsweeknek John Snow. A közel hároméves recesszió után érthetően megkönnyebbült miniszter szerint már a munkanélküliség is csökkenőben van. Utóbbi kulcskérdés lehet a demokraták és a republikánusok között ingadozó államokban, például a 2000-es választást eldöntő Ohióban, amely az acélipari védővámok miatt becsődölt feldolgozóipara miatt húszszázalékos munkanélküliségtől szenved.

A fellendülést persze az elmúlt évek visszaesésével együtt kell értékelni. Ha azonban a fellendülés kitart a választásokig hátralevő öt hónapban, Bush kampánya is lendületet kaphat. A Newsweek elemzői szerint egy gazdasági fellendülés közepén kevésbé valószínű, hogy leváltják az elnököt. Igaz ugyanakkor az is, hogy hiába élte leghosszabb virágzását az amerikai gazdaság Clinton alatt, a 2000-es választásokon ez nem hozott sikert Al Gore-nak.

Irak adu lehet

Váratlan sikert hozhat Bushnak Irak is. A tavaly megindított háború már-már katasztrofális következményei negyvenszázalékos népszerűségvesztést okoztak Bushnak. Most azonban úgy néz ki, sikerül a hatalomátadást gördülékenyen megoldani. Ha Bushék képesek akár csak az afganisztánihoz hasonló szinten rendezni a helyzetet (elvileg legitim helyi kormány és elfogadható mértékű erőszak), máris elejét vehetik a demokraták támadásainak.

Ez nagyjából mostanra már sikerült is az elnöki stábnak. Kerry nem nagyon tud Bushhoz képest újat mondani Irakról, korábban felvetett ötleteit a kormányzat most saját kezdeményezésként valósítja meg. Ha Irakban valóban normalizálódik némileg a helyzet, a demokrata jelöltnek nem lesz mivel támadnia Busht. Ez látszik is Kerry kampányán, újabban mintha Bush 2000-es kampányát próbálná megismételni.

Ahogy Bush akkor, most Kerry ígéri a hadsereg modernizálását, technikai fejlesztését. Bush 2000-ben az orosz atomfegyver-arzenál biztonságát kívánta szavatolni, Kerry most az egész világra kiterjesztette az ígéretet. A kihívó legújabb, Optimisták című hirdetése pedig már-már Ronald Reagant idézően szól az amerikai lélekről.

Nem megfelelő ember a megfelelő helyen

Bush sikerének harmadik kulcsa egyébként maga a demokrata elnökjelölt lehet. Kerry, mint fentebb is olvasható, nem rukkolt elő túl sok egyedi ötlettel a kampányban. A veterán szenátort eddig is sokan sótlannak tartották, jelölését is inkább a demokraták Al Gore veresége után kidolgozott taktikájának köszönheti. A párt vezetése annak tulajdonította a négy évvel ezelőtti kudarcot, hogy Bush szinte sétagaloppban szerezte meg a jelöltséget, így rengeteg energiája maradt a kampányra.

A párt választási bizottsága megváltoztatta hát az előválasztások évtizedek óta megszokott menetrendjét, a sűrűbb menetrenddel egy korán erősnek bizonyuló jelöltnek kedvezve. Arra azonban talán a központban sem számítottak, hogy ez az iowai előválasztások előtt legfeljebb a futottak még kategóriában jegyzett Kerry lesz.

Az iowai meglepetésgyőzelem azonban intő jel lehet Bushéknak is. A demokrata jelölt legendásan nagy küzdő, ráadásul különösen a hajrában jó.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek