Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bajban van Bush

2004.03.09. 08:57
Két országos felmérés szerint is biztosan vezet az újraválasztásért küzdő elnök előtt John Kerry. A massachusettsi szenátor előnyét Ralph Nader, a Gore bukásáért is felelőssé tett független jelölt indulása sem fenyegeti. Bush hagyományos támogatói körében is szavazatokat vesztett. Támogatói tábora azonban elkötelezettebb Kerryénél, a demokrata jelölt inkább a Bush ellen tiltakozók szavazataira számíthat.
Hivatali ideje alatt az eddigi legalacsonyabb szintre esett vissza George Bush amerikai elnök gazdaságpolitikájának és iraki politikájának támogatottsága - állapította meg a Washington Post és az ABC televízió közös felmérése.

A Postban közölt közvélemény-kutatási adatok szerint az ország lakosságának 57 százaléka tartja időszerűnek Bush leváltását. Az elnök gazdaságpolitikáját alig 39, iraki politikáját 46 százalék támogatja.

Csak a külpolitikáját támogatják

Az elnök 50 százalékos általános támogatottsága nem változott február óta. Egyedül a terrorizmus elleni háború témakörében tud felmutatni jelentősebb - 60 százalékos - támogatottságot.

Kerry biztosan vezet

A felmérés szerint Kerry 48 százalékot kapna a választásokon Bush 44 százalékával szemben. A független jelöltként indulni szándékozó, a 2000-es választásokon a demokraták szerint Al Gore bukását okozó Ralph Nader 3 százalékpontot kapna.

Még nagyobb az előnye Kerrynek a Gallup a CNN és a USA Today felkérésére készült közvélemény-kutatásában. A felmérés szerint Kerry nyolc százalékponttal vezet a szavazók 44 százalékának támogatását élvező Bush előtt. Háromszereplős verseny esetén Kerry előnye hat százalékra csökkenne, Ralph Nader kétszázaléknyi szavazatát a demokraták jelöltjétől vonná el. Azonban a hat százalékos előny is kívül esik a statisztikai hibahatáron, így a demokraták jelöltje biztosan vezet Bush előtt.

A gazdaság helyzetén múlhat

A Gallup mérése szerint az amerikaiak egyértelműen Kerryt tartják alkalmasabbnak a belpolitikai problémák - a gazdaság, a szociális ellátások és az oktatás - kezelésére. Bár Bush külpolitikai kérdésekben előnyt élvez, a választók kétharmada szerint a belpolitika lesz a döntő a választáson - írja a USA Today.

A felmérések szerint tehát Bush korai reklámhadjárata eredménytelen, mi több, inkább káros hatású volt. Az elnök kampánystábja egy nappal Kerry szuperkeddi győzelme után kezdték sugározni a szeptember 11-i merényletek képeit felvillantó reklámjait, melyek azonban komoly felháborodást váltottak ki. A Gallup felmérésében megkérdezettek 54 százaléka szerint az elnöknek nem lett volna szabad kampánycélokra használnia a nemzeti tragédiát.

Hagyományos támogatókat vesztett

Gondot jelenthet még az elnök számára, hogy bár a férfiak általában a republikánusokat támogatják, most gyakorlatilag egyenlően oszlanak meg a 47 százalékon álló Kerry és a 46 százalékos Bush között. A nők között hagyományosan a demokraták a népszerűbbek - Kerry 53 százalékra, Bush 43 százalékra számíthat körükben.

A megszállottság vagy a szimpátia dönthet

Látványos gyengülése ellenére a közvélemény 52 százaléka még mindig úgy gondolja, Bush fogja nyerni az amerikai választást - írja a USA Today. Az általános megítélés romlása ellenére Bushnak még a Post felmérése szerint sem kell kétségbe esnie. Támogatói sokkal elkötelezettebbek, kilencven százalékuk "erősen támogatja" az elnököt. Kerry esetében csak támogatói kétharmad vallja ugyanezt, mi több, a rá szavazók hatvan százaléka inkább Bushsal szembeni ellenszenve, semmint Kerry iránti szimpátiája miatt választja a demokrata jelöltet.

A protesztszavazók már csak azért is köthetnek ki Kerrynél, mert a szürkének tartott demokratát az amerikaiak 26 százaléka tartja csak ellenszenvesnek, 54 százaléka kifejezetten szimpatikusnak találja. Bush esetén keményen megosztott a lakosság, 47 százalék szimpatikusnak, 46 ellenszenvesnek tartja - írja a Post.

[A Washington Post/ABC News felmérés 2004. március 4-7 között, 1202 véletlenszerűen kiválasztott amerikai szavazó megkérdezésével történt, a statisztikai hibahatára 3 százalékpont. A Gallup felmérése 2004. március 5-8 között készült reprezentatív mintán, a felmérés hibahatára 5 százalékpont]