Konrád
8 °C
26 °C

Francia támogatás az amerikaiak iraki terveinek

2004.06.08. 13:27
Beleszólást biztosít a szövetséges haderő iraki hadműveleteibe az iraki kormánynak az amerikaiak és a britek legújabb határozati javaslata. A módosításokkal már Franciaország, Oroszország és Kína is támogatja a javaslatot, amit akár még kedden elfogadhatnak.
Támogatásáról biztosította az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az iraki átmenetet szabályozó, az ENSZ Bitonsági Tanácsa elé terjesztett határozati javaslatát - jelentette a BBC. Elemzők szerint a franciák döntésével az utolsó akadály is elhárult a határozattervezet elfogadása elől.

Ellenőrzött haderő

A javaslatot Michel Barnier francia külügyminiszter szerint sikerült a francia igények szerint átalakítani. Franciaország, a szintén vétójoggal rendelkező Kínához és Oroszországhoz hasonlóan a nemzetközi erők feletti iraki ellenőrzést szabályozta volna az eredeti amerikai-brit javaslatnál pontosabban.

A BBC értesülései szerint a javaslat megmentése érdekében Collin Powell amerikai külügyminiszter és Irak frissiben kinevezett miniszterelnöke, Ijád Alávi is levelet írt a BT-nek. A két politikus ígéretet tett rá, hogy kétoldalú tárgyalásokon rendezik a koalíciós haderő ellenőrzésének kérdését. Powell levele szerint az iraki kormánynak beleszólása lesz az Irak biztonságát érintő kérdésekbe, külön tekintettel a nagyobb katonai akciókra.

Jövő januárig maradnának

Alávi levelében ismételten a külföldi csapatok továbbállomásoztatását kérte, amíg "Irak nem képes maga is gondoskodni a szükséges biztonságról". Az iraki kormányfő szerint miniszteri szintű bizottságot állítanak fel a koalíciós haderő hadműveleteinek és biztonsági tevékenységének koordinálására. A haderő mandátuma a tervezet szerint a legkésőbb 2005 január 31-ig megrendezésre kerülő iraki általános választásokig tart.

Az amerikai-brit módosított javaslatot még kedden a Biztonsági Tanács elé terjesztik - jelentette be a megbeszélések szünetében John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet. A javaslatot Günther Pleuger német ENSZ-nagykövet is támogatásáról biztosította.