Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Feloszlathatják az iraki párthadseregeket

2004.06.07. 11:37
Jelentős sikert ért el kinevezése után pár nappal Irak új miniszterelnöke. Ijád Alávi megállapodásra jutott a különböző politikai pártok félkatonai alakulatainak feloszlatásáról. Egyelőre nem tudni, hogy a megállapodás vonatkozik-e az amerikaiakkal hadban álló Mehdi Hadseregre.
Feloszlathatják az iraki félkatonai alakulatokat - jelentette a BBC. Irak a múlt héten kinevezett új miniszterelnöke, Ijád Alávi hétfőn jutott megállapodásra a különböző politikai csoportok mellett szerveződött fegyveres alakulatok leszereléséről.

Jelenleg mintegy százezer iraki szolgál különböző milíciáknál, ezek némelyike jelenleg az amerikaiakkal is harcban áll. Alávi szerint a csoportok lefegyverzése hónapokig is eltarthat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a leszerelésbe Moktada asz-Szádr szélsőséges síita vezér magánhadserege, a Mehdi hadsereg is beleegyezett. Szádr fegyveresei húsvét óta tartják ellenőrzésük alatt a síiták szent városát, Nedzsefet.

A június 30-ra tervezett hatalomátadás egyik fő nyitott kérdése volt a milíciák sorsa. A politikai csoportosulásokhoz kötődő alakulatok egyrészt nagy szerepet játszottak a rendfenntartásban, ugyanakkor komoly biztonsági kockázatot is jelentettek.