Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Elkészült az iraki hatalomátadás terve

2004.05.24. 16:52
Benyújtja hétfőn az iraki hatalomátadás tervezetét az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Az elképzelések szerint a megszállás június 30-án hivatalosan is véget érne, a hatalmat egy korlátozott szuverenitású iraki kormány venné át. A rendet többnemzetiségű haderő tartaná fenn.
Elkészítette az iraki hatalomátadás menetrendjét az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - jelentette a BBC. A tervezetet a két állam hétfőn az ENSZ biztonsági Tanácsa elé terjeszti, annak felhatalmazását kérve.

Korlátozott szuverenitás

A tervezet várhatóan korlátozná az újonnan felálló iraki kormány hatáskörét, egyben felhatalmazást kér egy amerikai vezetésű haderő Irakban állomásoztatásához is. A tervezetet zárt ajtók mögött tárgyalják ugyan a BBC azonban brit diplomáciai forrásból értesült bizonyos részleteiről.

Ezek szerint a megszállás június 30-án hivatalosan is véget érne, a hatalmat egy szuverén iraki kormány venné át. A kormány tagjait az ENSZ iraki főbiztosa, Lakhdar Brahimi nevezné ki. A tervezet amúgy is az eddiginél nagyobb szerepet szán a világszervezetnek. Az elképzelések szerint az ENSZ rendezné meg decemberben vagy jövő januárban az általános választásokat, és segítené az alkotmányozást is.

Irakban maradnak az olajbevételek

Az újonnan felálló iraki kormány rendelkezne az ország olajbevételei felett és jogot kapna az adóségrendezési tárgyalások lefolytatására is. A tervezet értelmében a megszálló erőket többnemzetiségű haderő váltaná fel - írja a BBC.

A többnemzetiségű alakulatok az új kormánnyal kötendő megállapodás értelmében mentesülnének az iraki joghatóság alól, tevékenységüket ugyanakkor egy még meg nem nevezett iraki politikus vezette testület, az Iraki Nemzetbiztonsági Tanács venné át. A testületnek amerikai tábornokok is tagjai lennének. A tervezet szerint a rendteremtő akciókban az iraki hadsereg alakulatai nem kötelesek részt venni. Az ország fegyveres erői iraki irányítás alatt állnának.

Bush felismerte a problémákat

A tervezet benyújtását követően Bush élő televíziós beszédben kívánja megvilágítani iraki politikáját. "Az elnök, ahogy a legtöbb amerikai, felismerte, hogy nehéz kihívások előtt állunk" - nyilatkozta Trent Duffy fehér házi szóvivő a BBC-nek. A BBC értesülései szerint Bush valószínűleg nem fog minden részletre kiterjedően beszámolni iraki terveiről, beszédében azonban biztosan hangsúlyozni fogja a nemzetközi szerepvállalás fontosságát.

A brit hírszájt értesülései szerint a beszéd inkább az iraki politika helyességét egyre inkább kétségbe vonó hazai közvélemény meggyőzését szolgálja majd.