Piroska
-1 °C
5 °C

Powell szerint korlátozni kell az új iraki kormány hatalmát

2004.04.27. 07:16
A tervek szerint július elsején hivatalba lépõ új iraki kormánynak le kell mondani hatalma egy részérõl az arab országba vezényelt, amerikai vezetésű nemzetközi koalíció javára - jelentette ki hétfõn az amerikai külügyminiszter.
Colin Powell Washingtonban egy interjúban hangsúlyozta, hogy az - egyelõre ismeretlen összetételű - új iraki kormányzatnak el kell fogadnia az ország szuverenitásának bizonyos fokú korlátozását, s meg kell értenie annak fontosságát is: biztosítani kell, hogy a nemzetközi erõ saját parancsnoksága alatt működhessen.

A Fallúdzsa városában harcoló iraki felkelõkkel szembeni esetleges katonai fellépésrõl Powell elmondta, hogy az Egyesült Államok egyelõre kivár, látni szeretné a felállítandó amerikai-iraki járõrök eredményességét, mielõtt döntene az esetleges támadásról. Amennyiben a közös járõrörés nem lesz eredményes - például nem segíti elõ a lakosság kezén lévõ fegyverek beszolgáltatását -, az amerikai kormányzat a katonai parancsnokokkal áttekinti a helyzetet - tette hozzá. (Korábbi jelentések szerint az amerikai tengerészgyalogosokból és az iraki biztonsági erõk tagjaiból felállítandó járõrök talán kedden kezdhetik meg működésüket.)

Az amerikai fegyveres erõk körbekerítették a Bagdadtól nyugatra fekvõ várost, ahol iraki szunnita felkelõk három hete harcolnak, vívnak tűzpárbajokat az amerikai tengerészgyalogosokkal. A június 30-ra tervezett hatalomátadás közeledtével az amerikai erõk az idõvel versenyt futva igyekeznek felszámolni a lázadást, méghozzá oly módon, hogy közben ne fordítsák szembe magukkal az iraki közvéleményt.

Veterán diplomaták támadása Blair közel-keleti és iraki politikája ellen
Példátlan támadást intézett 52 volt vezetõ brit diplomata - köztük két egykori budapesti brit nagykövet - a jelenlegi brit kormány közel-keleti és iraki politikája ellen. A BBC által hétfõ este ismertetett nyílt levél szerint az iraki konfliktus menetébõl világosan kitûnik, hogy soha nem létezett hatékony terv a Szaddám Huszein volt diktátor elűzése utáni rendezésre.

A veterán diplomaták szerint mindenki, akinek volt tapasztalata a térségben, megjósolta, hogy Irak megszállását súlyos mértékű és makacs ellenállás fogja kísérni. Nem meggyõzõ, és nem is segíti elõ a rendezést az, ha az ellenállókat a szövetségesek terroristáknak, fanatikusoknak minõsítik - áll a levélben. A diplomaták szerint az arab és a muszlim világ Nagy-Britanniára, "helyesen vagy helytelenül", de mindenképpen mint Irak "törvénytelen és brutális megszállásának" részesére tekint.