Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megegyeztek az iraki kormány névsoráról

2004.05.29. 21:43
Megegyezett a hatalmat az amerikaiaktól június 30-án átvevő iraki átmeneti kormány névsoráról az ideiglenes kormányzótanács, az iraki amerikai polgári közigazgatás vezetője és az ENSZ iraki különmegbízottja - jelentette be szombaton a kormányzótanács egy tagja.
Lahdar Brahimi, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, Paul Bremer, az iraki amerikai polgári közigazgatás vezetője és az ideiglenes kormányzótanács az ország etnikai és vallási összetételét tükröző, 30 fős átmeneti kormány felállításán fáradozik.

A megegyezést bejelentő iraki politikus szerint nem teljesen bizonyos, de nagyon valószínű, hogy a jelöltek elfogadják a számukra felkínált posztot. Az egyetlen vitás pont az alapjában protokolláris tisztséget betöltő államfő személye. E posztra a szunnita Adnán Pacsacsi, egykori külügyminiszter a legesélyesebb, de a kurdok és egyes síiták Ghazi Masal Adzsil al-Javer szunnita mérnököt, a kormányzótanács soros elnökét szeretnék inkább az államfői székben látni. Az elnöknek egy-egy síita, illetve kurd helyettese lenne.

Világi síiták és technokraták

Az átmeneti kormány legbefolyásosabb posztjára, a miniszterelnöki bársonyszékbe - mint azt már pénteken bejelentették - Ijád al-Allávi, a kormányzótanács világi síita tagja kerül, aki Szaddám Huszein országlása idején egy száműzetésben működő ellenzéki pártot irányította a CIA támogatásával.

A fontos olajügyi minisztérium vezetésére a technokrata Thamir Gadbant jelölték ki, aki Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése után rövid ideig a kulcsfontosságú olajipart felügyelte.

Hosjar Zebari kurd politikus, jelenlegi külügyminiszter lenne az új védelmi miniszter, míg a külügyminisztérium irányítása egy másik kurd politikus, Barham Szalih, irányítása alá kerülne. Szalih a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) tagjaként jelenleg szűkebb hazájának a miniszterelnöke.

Pénzügyminiszternek a síita Adel Abdul Mahdit jelölték. A szunnita Szamir Szumajdai maradna a belügyminiszter a június 30-án hivatalba lépő átmeneti kormányban.