Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bush sikerét hozhatja a baloldal megosztottsága

2004.03.16. 09:49
Az amerikaiak többsége elégedetlen az ország vezetésével, Bush mégis reménykedhet. Ralph Nader független jelölt akár hét százaléknyi szavazatot is elvihet John Kerrytől, ez a kiegyenlített versenyben döntő lehet. Sikeresnek tűnik Bush korai kampánya is. Bár az elnök népszerűsége nem javult, Kerryt Bush kampánya alapján ítélik meg a választók.
Újabb demokrata elnökjelölt győzelme bukhat el Ralph Naderen. A 2000-ben zöldpárti, idén független jelöltként induló fogyasztóvédő ügyvéd a New York Times és a CBS News legfrissebb felmérése szerint akár hét százaléknyi szavazatot is kaphat - ezt szinte teljes egészében John Kerry demokrata elnökjelölttől vonná el.

Statisztikai döntetlen

Al Gore 2000-es, kis különbségű vereségéért több demokrata is a baloldali szavazókat megosztó Nadert okolta. A független jelölt támogatói Nader távolmaradása esetén szinte kivétel nélkül az aktuális demokrata jelöltet támogatnák.

A Times és a CBS felmérése szerint teljesen kiegyenlített a választási küzdelem. Két elnökjelölt indulása esetén Bush 46, Kerry 43 százaléknyi szavazatot kapna, a különbség belül van a statisztikai hibahatáron. Amennyiben Nader is indulna, a független jelölt 7. Kerry 38 százalékot kapna, Bush támogatottsága változatlan.

A gazdaság dönthet

Ennek ellenére Bush nem alapozhatja teljes egészében Nader indulására taktikáját. Az elnök megítélése mélyponton van, a választók 54 százaléka szerint rossz irányba halad az Egyesült Államok. Harminc százalékkal gondolják többen azt, hogy Bush gazdaságpolitikája munkahelyeket szüntetett meg, mint azt, hogy munkát teremtett - írja a Times. Ez különösen fontos lehet az elnökválasztáson, mivel a harc az olyan, a munkanélküliségtől sújtott államokban dőlhet el, mint a 2000-ben Busht támogató Ohio.

[A jelentős feldolgozóipari kapacitásokkal rendelkező államot sújtotta leginkább Bush félresikerült protekcionista politikája - a pennsylvaniai acélipar megmentése érdekében bevezetett vámpótlékok annyira medrágították a hazai termelést, hogy a feldolgozóipar inkább az olcsóbb munkaerőt és alapanyagot biztosító távol-keletre költözött.]

Félsiker a korai kampányban

Bár Bush korai reklámkampánya a konkrét népszerűségi mutatókat még nem változtatta meg, mégis hatással volt az amerikai választókra. A szavazók közel felének ugyan nincs kialakult képe John Kerryről, többségük azonban máris elfogadta az elnöki propaganda által sugaltakat, azaz hogy Kerry inkább mondja azt, amit az emberek hallani akarnak, mint azt, amit valójában gondol. Ez megegyezik Bush reklámkampányának üzenetével - írja a Times.

Az elnök emellett hatalmas előnyt élves külpolitikai témákban, a terror elleni erőfeszítéseit továbbra is elismerik. Ugyanakkor még a republikánus szavazók szerint is inkább a gazdaság helyzete lesz a döntő az elnökválasztáson - és ezen a téren igencsak rossz az elnök megítélése. A megkérdezettek többsége szerint Kerry több munkahelyet tudna teremteni Bushnál.

[A Times/CBS News közvélemény-kutatás március 10-14. között, 1206 szavazó telefonos megkeresésével készült. A felmérés hibahatára +/-3 százalék.]