Az idén nyereséges lehet a Malév

MTI
2004.07.29. 16:54
A Malév az idén, a tavalyi 13 milliárd forint veszteséggel szemben az év végére nullszaldós gazdálkodást, vagy kis nyereséget vár - mondta Sándor László, a Malév elnök-vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az első félévben az alaptevékenységből származó eredmény félmilliárd forinttal volt jobb, mint az előző év azonos időszakában és a tervet is ugyanennyivel haladta meg. Az üzemi szintű eredmény több mint egy milliárd forinttal kedvezőbb a bázisnál - közölte az elnök-vezérigazgató. Sándor László elmondta, hogy az idén 6 milliárd forintos üzemi eredményjavulást terveznek, ebből az első félévben már 3 milliárd forintot elért a cég. A pénzügyi műveletek eredményében 4 milliárd forintos pluszra számítanak az előző évhez képest, az árfolyamnyereségnek köszönhetőn. Hozzátette: a 3 milliárd forintos állami tőkejuttatás rendkívüli eredményágon kerül a könyvekbe.

Az első félévben az adózás előtti eredmény 0,8 milliárd forinttal haladta meg a tervet, és egymilliárd forinttal a bázist. A költségek 8 milliárd forinttal emelkedtek az üzemanyag-árak növekedése miatt. A Malév eddig félmilliárd forinttal javított üzleti eredményén, ami tavaly mínusz 4,5 milliárd forint volt. A második félévben a tervek szerint további 2 milliárd forinttal javul az üzemi eredmény, így az év végén mínusz 2 milliárd forint lesz.

A privatizációval összefüggésben, kérdésre válaszolva Sándor László elmondta: a légitársaság nemzeti jellegét elsősorban az Európán kívüli repülési jogok fennmaradása biztosítja. Ehhez 50 százalék plusz egy szavazat nagyságú résznek magyar tulajdonban kell maradnia.