Draskovics szerint a leminősítésnek nincs hatása

MTI/Reuters
2005.01.13. 12:36
Magyarország január végén kötvény kibocsátását tervezi a nemzetközi piacon - közölte Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter véleménye szerint annak, hogy Fitch Ratings európai hitelminősítő intézet lerontotta a forintban jegyzett hitelek minősítését, nem lesz hatása a következő hónapok pénzpolitikájára, és a pénzügyminiszter semmi okot nem lát arra, hogy a Fitch példáját más hitelminősítők is kövessék.

"Természetesen nem örülök a leminősítésnek, de annak semmilyen hatása nem lesz a pénzpolitikára, hiszen abban semmi új nincsen" - közölte Draskovics külföldi újságírókkal, hozzátéve, hogy Magyarországot a hitelminősítő változatlanul a befektetési kategóriában, a csehországi és a lengyelországi minősítéssel azonos szinten tartja nyilván.

A Fitch szerdán az eddig " A-plusz-ról" "A-ra" rontotta le a forintban jegyzett hosszú távú szuverén adósság osztályzatát a tartós és növekvő államháztartási hiányra hivatkozva - írja a Reuters.

Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy kitart az euró bevezetését célzó konvergencia program mellett. A kormány terve szerint Magyarországnak 2008-ra kell teljesítenie az euróövezeti tagság feltételeit, és az ország 2010-ben vezeti be az eurót. A Fitch is lehetségesnek tartja az euró 2010-ben történő bevezetését, de e határidő halasztásának is látja bizonyos kockázatát.

A pénzügyminiszter a január végén tervezett kötvénykibocsátásról részleteket nem közölt. Korábban a Reuters jelentette, hogy 500 millió dollár értékben, tíz éves fix kamatozású kötvény szervezésére adott megbízást az Adósságkezelő Központ a Morgan Stanley-nek és a Deutsche Banknak.