Az euró helyett az új lejben bíznak a románok

2005.08.12. 13:22
Érdekes jelenségnek lehetnek tanúi a román gazdasági élet szereplői: az eddig euróban megkötött szerződéseket sorra bontják fel, s tárgyalják újra, mert az új lej egyre erősödik.

A román lej korábbi gyengesége, a magas infláció, a nemzeti valuta iránti bizalmatlanság miatt a román gazdasági élet szereplői korábban nem lejben, hanem dollárban, majd euróban kötötték meg szerződéseiket. A cégek euróban közölték az autó vagy ház árát, de a mobiltelefon-percdíjakat is a fogyasztóval.

A román kormány a kedvező gazdasági előjelekben bízva idén július elsején négy nulla levágásával megteremtette a "szuperlejt", amit új lejként használ a köznyelv. Ez az új lej rendkívül jól szerepel, és euróhoz viszonyítva egyre csak erősödik. Emiatt az euróban megkötött szerződések ezreit bontják fel és írják át lejre a megállapodásban szereplő pénznemet.

Nagy bajban vannak egyes az építőipari cégek, amelyek akkor kötötték meg euróban szerződéseiket, amikor az euró 40 ezer régi lejt ér, most viszont csak 34 ezer régi lejt kóstál. Akik előrelátóak voltak, és beépítettek ilyen lehetőséget, most újratárgyalják szerződésüket.

Egyre több cég jelenti be, hogy ezentúl minden szerződést lejben köt meg. A gabona-nagykereskedők már az év eleje óta így tesznek, s az ingatlanok piacán is érezhető a változás: a bukaresti ingatlankereskedők kivételével mindenki más lejben tünteti fel a házak árát.