Benyújtották a keresetet az apartheid gazdasági támogatói ellen

MTI
2002.06.20. 10:14
Szerdán egy New York-i bíróságnál benyújtották azt a keresetet, amely kártérítést követel a dél-afrikai apartheid-rezsim áldozatai számára közel száz cégtől, amiért azok "segítették a faji elkülönítés rendszerének működéséhez szükséges technológiák, felszerelések, közműberendezések és fegyverek beszerzését".

Az áldozatok számára összesen több milliárd dollár kártérítés követelő kereset kapcsán a kezdeményező ügyvédek az alperesek közül egyelőre csak a svájci UBS és Crédit Suisse, valamint az amerikai Citigroup bankot nevezték meg.

"Az apartheid-rezsimet tápláló és fennmaradását lehetővé tévő pénzügyi intézményeket és társaságokat felelősségre kell vonni tetteikért, bűncselekményeikért és a megszerzett profitért ugyanúgy, ahogy az a holokausztot lehetővé tévő társaságok esetében történt" - hangoztatja a kereset az AFP francia hírügynökség ismertetése szerint.

Az ügy megindítását a gyűjtőpereiről híressé vált Edward Fagan amerikai ügyvéd jelentette be még hétfőn Zürichben. Fagan elmondta: az első keresetet továbbiak követik majd - francia, német, angol bankok és cégek ellen - amiért azok, figyelmen kívül hagyva a Dél-Afrika ellen meghirdetett ENSZ-szankciókat, hatalmas hitelekkel, illetve az adósságok átütemezésével lehetővé tették az összeomlás szélén álló rezsim fenntartását, és hiteleztek olyan cégeket, amelyekről tudott volt, hogy rabszolgákat dolgoztatnak, kínoznak és öletnek meg.