Egymillióval nőttek az ingatlanárak Pesten

2015.11.02. 14:21

Az eladott lakások átlagára Budapesten 1 millió forinttal nőtt 2015 első felében, így egy használt lakás átlagos ára 15,5 millió forintra emelkedett. Bár a városokban és a községekben az átlagár nem éri el a tavalyit, a megyeszékhelyeken is nőttek az árak, egy átlagos lakás így 9,7 millió forintba kerül, írja a Portfolio a KSH elemzése alapján.

A cikkből kiderül, hogy:

  • a 2015-ben megkötött adásvételi szerződések eddig ismert adatai alapján 2015 első felében tovább élénkült a lakáspiaci forgalom. Éves szinten harminc százalékot nőtt a forgalom, ami teljes egészében a használt lakások kereskedelmének bővülése miatt van.
  • Az év eleje óta eddig kevesebb mint 800 új lakást adtak el, ami a csaknem 48 ezer eladott lakásnak mindössze 1,6 százaléka. A használtlakás-árak 2014 első negyedéve óta tartó emelkedése 2015 első és második negyedévében felgyorsult.
  • A 2014-re jellemző negyedévenkénti 2 százalékos emelkedést 2015. első negyedévben 5, majd a második negyedévben 3 százalékos drágulás követte, így 2015 második negyedévében egy átlagos használt lakás 13 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.
  • Az új lakások ára szintén emelkedett, az alacsony forgalom miatt azonban az új lakások árindexét nagyobb ingadozás jellemzi. 2015 első negyedévében 8 százalékkal, a második negyedévben 2,1 százalékkal volt drágább egy új lakás, mint egy évvel azelőtt.
  • A jelenlegi lakáspiaci fellendülés főleg a nagyobb városokat érinti, a falvakban továbbra is nyomottak az árak.
  • A panellakások árában nagy különbségek lehetnek az alapján, hogy hányadik emeleten van a lakás. Emelettől függően a 2 millió forintot is meghaladhatja az azonos épületben eladott lakások árkülönbsége.

További részletekről a Portfolio cikkében olvashat.