Álvásárlókkal pörgetik fel a pekingi lakáspiacot

2009.04.08. 14:42

Az ingatlanok iránti kereslet drasztikus visszaesése miatt a befektetők álvásárlókkal próbálják a potenciális vevőket szerződéskötésre ösztönözni. A fizetett "statiszták" feladata a látszólagos kereslet és az olykor már irreálisan magas árak fenntartása.

A kínai főváros északkeleti részén, a negyedik körgyűrű mentén található hangzatos nevet viselő Upper East Side negyedben - amely New York-i névrokonához hasonlóan magas ingatlanárakkal büszkélkedhet - hónapok óta szinte teljes háztömbök állnak üresen. Az ingatlanberuházók napi 50 jüan (1650 forint) fizetésért plusz étkezésért nyugdíjasokat alkalmaznak, akik lelkes lakásvásárlóknak adják ki magukat. A beruházók ezenfelül azzal hitegetik a vevőket, hogy a lakáspiac továbbra is olyan élénk, mint korábban.

Csung úr, az egyik rászedett vevő szerint az a lakás, amelyet kinézett, annyira népszerű volt, hogy az ingatlanügynököt az üzlet érdekében meg kellett vesztegetnie. Az értékes ajándék fejében tudta elérni, hogy a vételárból 1 százalék engedményt kapjon. Kiderült végül, hogy az engedményes ár még így is a piaci árak felett volt, és az ügyfeleket a többi ügynök is hasonló ajánlatokkal kecsegteti.

Az ingatlanfejlesztők továbbra is azt terjesztik, hogy a piac a válság előtti állapotokat tükrözi, és Kína nagyvárosaiban a beruházók jelentős része visszatért már az üzletbe. A valóság ezzel szemben sokkal borúsabb képet mutat. A Shanghai Daily című kínai napilap szerint a sanghaji Yangtze International Trade Center tavaly májusi eladásainak 93,45 százalékát, a júniusban kötött szerződéseknek 99,40 százalékát érvénytelenítették.

A pekingi Csangan sugárúton található Jintaj center központi épületében, a 47-54. emeleten található luxuslakásokat a tavalyi négyzetméterenkénti 90 ezer jüanos (2,9 millió forintos) árhoz képest már 60 ezer jüanért (1,9 millió forintért) kínálják. Kínában az év végére mintegy 250 millió négyzetméternyi üres öröklakásra számítanak - derül ki 21st Business Herald kínai üzleti lap jelentéséből. Szakértők szerint az ingatlanárak várhatóan 40-50 százalékkal lesznek még alacsonyabbak, és erről az árszintről akár két évig sem lesz elmozdulás.