Simán átment Gyurcsány csomagja az MSZP-n

2009.02.15. 18:05 Módosítva: 2009.02.16. 12:30
Rendkívüli ülésén a kormány rábólintott az adó-, szociális és a nyugdíjrendszert több ponton is megváltoztató Gyurcsány-csomagra. Az adóátrendezés után jobban megéri majd dolgozni és foglalkoztatni, 3 millió forintig 19 százalékos adót kell lerónunk a jövedelmünk után jövőre. Az áfa 20-ról 23 százalékra emelkedik. Nem lesz 13. havi nyugdíj. Akik ma kapnak, azoknak beépül a normál járandóságukba, csak az újonnan nyugdíjba menők nem részesednek az extra apanázsból. A szocialista frakció jámborul fogadta a kormány tervét.

65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár - majd; 3 millió forintra tolódik ki a személyi jövedelemadó alsó, 19 százalékos kulcsának határa - jövőre; emelkedik a költségvetési hiánycél - idén - az Index értesülései szerint ezeket az elemeket foglalja magában a kormány adó-, szociális- és nyugdíjcsomagja, amelyet mai ülésén öntött végső formába a Gyurcsány-kabinet.

3 millióig 19 százalékos lesz az szja jövőre

A csomag legnagyobb részét képező adóátalakítás néhány pont kivételével úgy fog lezajlani, ahogy arról korábban elsőként beszámoltunk. Az eredeti elképzeléshez képest különbség, hogy mégsem változik a munkáltatók által a munkavállaló után fizetendő havi 1950 forintos eho (korábban 5100 forintra tornászták volna fel júliustól). A másik eltérés, hogy 6 helyett 5 százalékponttal apad a munkáltatók által fizetett összes járulék. A jövedéki adóemelés pedig az általunk korábban ismert átlagosan 5 százalék helyett 5-7 százalékos lesz a három fő termékcsoportnál, vagyis az alkoholoknál, üzemanyagnál, cigarettánál.

Az adópakk többi eleme egybevág korábbi információinkkal. Vagyis már idén júliustól az alsó szja-kulcs 18-ról 19 százalékra nő, ám a határa évi 1,7 millió forintról 2,2 millióra tolódik ki. Ott lép be a felső kulcs, ami a mai 36 helyett 38 százalékos lesz, és megszűnik a szolidaritási adóként elhíresült magánszemélyek különadója. Januártól a kulcsok nem módosulnak, ám az alsó kulcs határa egészen 3 millió forintra tolódik ki. Ugyancsak a személyi jövedelemadót érintő lépés, hogy jövőre a kormány elhatározása szerint megszűnnek az adómentes juttatások, benne egyebek mellett az üdülési csekk, étkezési utalvány, iskolakezdési támogatás.

A munkahelymegtartást, illetve -teremtést segíti a már említett 5 százalékpontos járuléklefaragás, ám idén csak a minimálbér duplájáig lesz ez érvényben, jövőre már általános lesz a járulékcsökkentés. Az elkülönülten adózó jövedelmek adója - egy tétel kivételével - 19 százalékon egységesedik. Az áfa normál kulcsa már idén félévtől 20-ról 23 százalékra nő. A társasági adó is 19 százalék lesz januártól a mai 16 helyett, és szélesebb alapra vetik ki ezt a nagyobb adóterhet, miközben a céges különadó megszűnik. Bővebben az adócsomagról itt olvashat.

Bruttósítják és lényegében adóztatják a gyedet és a gyest is

A szociális területen nemcsak a családi pótlékot bruttósítják fel (emelik meg), és teszik adóterhet nem viselő járandósággá, hanem a gyest és a gyedet is. Ez azt eredményezi, hogy ezeket a megemelt juttatásokat lényegében 19 százalékos adóval sújtják - aminek eredményeként az alacsony jövedelműek egy fillérrel sem járnak rosszabbul a mai állapothoz képest, ám az átlagbér felett keresők nettó módon már kénytelenek lesznek valamennyi juttatásról lemondani.

A gyednél változás lesz, hogy fél év helyett ezentúl legalább egy éves biztosítotti viszony kell a terhesség előtt a gyedre való jogosultsághoz, és azt ugyanolyan hosszú ideig - de legfeljebb két évig - kapja az érintett, amilyen hosszú ideig fennállt a terhesség előtt a biztosítotti jogviszony.

Nincs többé 13. havi nyugdíj

A nyugdíjrendszerbe több intézkedéssel is belenyúl a kormány információink szerint. Egyrészt, a ma 80 ezer forintban maximált, korhoz kötött 13. havi nyugdíjat 2010-től megszüntetik, de úgy, hogy akik ma kapják, azoknak a normál havi nyugdíjába beépül, ám az újonnan nyugdíjba vonulók már nem kapnak plusz egyhavi, illetve annak megfelelő nyugdíjat. Ez a lépés évente durván 110 ezer újonnan nyugdíjba vonulót érint.

Másrészt, 65 évre emelné fel a kormány a nyugdíjkorhatárt. Más kabinet kontójára tenné, hiszen 2016-tól emelkedne a mai 62 éves korhatár, mégpedig évente 4 hónappal tolódna feljebb az öregségi korhatár és 2024-re érné el a 65 évet.

A 65 éves kor a nyugdíjrendszert érintő harmadik lépésben is visszaköszön: megtiltanák a foglalkoztatóknak, hogy az alkalmazottakat 65 éves koruk előtt elbocsássák - persze ha az alkalmazott kéri, akkor a megkötés már nem áll. (Hogy mikortól jönne be ez az előírás, egyelőre nem tudni.)

Mégis nő a hiánycél

Az átalakítások arra nem elegek, hogy helyben hagyják az idei költségvetési hiánycélt. Pár hete még emelte volna a kormány, aztán egy hete már ragaszkodott hozzá, most mégiscsak engedné 2,9 százalékig szaladni az idei deficitet. A hiánynövekedés úgy is bekövetkezik, hogy 60 milliárd forintot zárolnak a minisztériumok keretéből, és 45 milliárdot spórol a kormány az uniós támogatások utáni árfolyamnyereségen, vagyis egy a mainál némiképp erősebb forintárfolyamon fizetik ki az euróban megkapott uniós pénzt például az agrártámogatásoknál.

Úgy tudjuk, a kormány 4 millió példányban egy tájékoztató füzetecskét juttat el a háztartásokba, abban magyarázza és ismerteti a több területre kiterjedő intézkedéseket. A szocialista párt pedig 900 településen igyekszik meggyőzni az embereket a lépések szükségességéről és hasznáról.

A csomagot ma rendkívüli kormányülésen fogadták el. Gyurcsány Ferenc kormányfő a minisztereknek, államtitkároknak felajánlotta, hogy aki nem tudja támogatni az intézkedéseket, akkor most távozzon, ám senki nem volt, aki felállt volna. Az MSZP elnöksége is rábólintott a pakkra. Ezt követően a miniszterelnök a szocialista frakció előtt is ismertette terveit. A csomagot Gyurcsány mellett Veres János, Bajnai Gordon, Kiss Péter és Lendvai Ildikó jegyzi. A képviselőcsoport információink szerint jámborul fogadta az átfogó koncepciót.