A paksi telephely alkalmas a bővítésre

2009.02.17. 11:19 Módosítva: 2009.02.17. 11:20
A paksi telephely alkalmas arra, hogy új blokkot vagy blokkokat fogadjon be - mondta Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője kedden arra reagálva, hogy a miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében a kapacitásbővítést szorgalmazta.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt mondta: a kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy még az év első felében döntsön a paksi atomerőmű kapacitásának megkétszerezéséről. Hozzátette: átfogóbb és több támogatást adnak a biomassza, a bioenergia előállítására, a megújuló energiaforrásokból származó energiatermelésre, a geotermikus erőművekre.

A paksi atomerőmű telephelye alkalmas arra, hogy egy vagy két újabb blokkot befogadjon. A nyolcvanas években tervezték a bővítést, két ezer megawattos reaktor szerepelt az elképzelések között, de ez lekerült a napirendről.

Mittler István elmondta, hogy 2020-2025-ben Magyarországnak 6.000-6.500 megawattnyi új kapacitásra lesz szüksége. Aláhúzta, hogy az MVM csoport középtávú stratégiájában szerepel, hogy ezt a hazai lignitbázisra épülő erőművekben, a megújuló energiafajták fejlesztésével, valamint újabb atomerőművi blokk, vagy blokkok építésével lehetne pótolni. A PA Zrt. kommunikációs főosztályvezetője rámutatott: ahhoz, hogy megkezdődjenek a konkrét előkészületek, a parlament elvi hozzájárulása szükséges.