Mi lesz most a forintkamattal?

2009.02.19. 07:36
Bár a jegybanknak hivatalos árfolyamcélja nincs, az euró tartósan 300 forint fölötti ára befolyásolhatja a monetáris tanács döntéshozóit. Az elemzők többsége ennek ellenére nem vár kamatemelést hétfőre, de azt igen, hogy a tervezett kamatvágás akár hónapokkal is elcsúszhat.

Közismerten nincs hivatalos árfolyamcélja a jegybanknak, azonban a forint euróval szembeni volatilitása és a fel-felgyorsuló gyengülési ütem már sok lehet a monetáris tanács (mt) néhány tagjának. Főleg annak fényében, hogy a januári ülésen már többen felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a reálárfolyam alakulása már nem feltétlenül egyensúlyi, és a további leértékelődést a makrogazdasági fundamentumok nem teszik szükségessé, ekkor még nem ment 290 fölé a kurzus.

A két kamatdöntés közti mt-ülést követően már elég óvatos jegybanki kommentek születtek, amelyek nem zárták ki a kamatvágó ciklus átmeneti szüneteltetését, azonban a tanácson belüli véleménykülönbségeket sem hallgatták el. Ekkor viszonylag nyugodt volt a forint, és visszatért a 300 fölötti szintről 290 környékére, de a héten ismét jelentős gyengülést produkált, igaz, ez is összhangban volt a régió más valutáival.

A hosszú hozamok 10,5 százalékra emelkedtek, az euróhoz képest mért felár kiszélesedett, s így a hozamkonvergencia helyreállításához egy magasabb kamatszintre van szükség - mondta Barcza György, a K&H elemzési igazgatója, aki száz bázispontos emelésre számít. A piac által beárazott hétfői kamatemelést azonban az elemzők többsége nem tartja reálisnak.

A tanácstagok maguktól nem szívesen emelnének, s amíg nem feltétlenül szükséges, addig a kivárás-vágás politikáját alkalmazzák - véli Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője. A pakliban azonban egy rendkívüli szigorítás is benne van, így Kondrát az elkövetkező hónapokra 50-50 százalék esélyt ad az igen mérsékelt ütemű vágási ciklusnak és egy potenciális emelésnek.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a forint árfolyamát nem a kamatkülönbözet mozgatja - tette hozzá Trippon Mariann, a CIB szakértője. A leértékelődés globális és régiós tényezőkkel van összefüggésben, a forint a zlotyval kéz a kézben gyengül, s a hazai fizetőeszköz valószínűleg ugyanilyen pályát futott volna be 50 bázisponttal magasabb vagy 50 bázisponttal alacsonyabb alapkamat mellett is.

A hazai valuta kurzusa az árfolyamcéltól függetlenül is hatással van a monetáris politikára. A jegybanknak arra is ügyelnie kell, hogy a kurzus ne emelkedjen olyan gyenge szintre, hogy a banki portfóliók lerontásán keresztül gondot okozhasson a gazdaságnak - mondta a kamatciklusban átmeneti szünetet váró Nyeste Orsolya, az Erste makroelemzője. Hasonlóan vélekedik Németh Dávid, az ING szenior elemzője is. A piac sérülékeny, a kötvényhozamok ismét megugrottak, s így a mostani tartást csak egy mérsékelt, óvatos kamatcsökkentés követheti majd.

A konszenzus így az első vágást áprilisra várja, bár az első féléven belül szinte minden lehetőséget számításba vettek a piaci elemzők. Az eltérő kezdetekre vonatkozó várakozások ellenére év végére jóval kisebb szóródással 7,25 százalékra várják az alapkamatot.