Bátrabban bliccelhetünk a sztrádákon

2009.02.20. 11:09 Módosítva: 2009.02.20. 11:21
A parlament már 2007-ben eldöntötte, hogy ettől az évtől az autópálya-kezelő helyett a közlekedési hatóság ellenőrzi a sztrádahasználókat. Az átállás feltételeit azonban nem teremtették meg, így januárban tizedannyi autót vizsgáltak, mint egy éve.

Bátrabban kockáztathatják az autósok a díjfizetés nélküli autópálya-használatot ettől az évtől. Noha a parlament már 2007-ben eldöntötte, hogy 2009 januárjától az Állami Autópálya Kezelő Zrt. helyett a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrzi az autósokat, a váltás feltételeinek megteremtéséről a döntéshozók elfeledkeztek – írja a Népszabadság.

Ennek köszönhetően az idei első hónapban tizedannyi autót tartóztattak fel és hatodannyi bliccelőt bírságoltak meg, mint tavaly januárban még az ÁAK ellenőrei. Akkor csaknem hatvanezer sztrádahasználót ellenőrztek, közülük több mint nyolcszázat büntettek meg a személygépkocsiknál 15 300, kamionoknál 79 200 forintos pótdíjra. Ezzel szemben idén az NKH-sok – akik csak a hónap közepén kezdték a munkát – kevesebb mint 6500 autót ellenőriztek, és csak 122 esetben fizettettek.

A lap szerint az elmaradt bevétel összege néhány tízmillió forint lehet, még akkor is, ha az NKH elsősorban a legmagasabb összegű pótdíjat fizető kamionosokra koncentrál.

Noha a rendszer lazult, a bliccelők még mindig nehezen úszhatják meg a büntetést. Az ÁAK kamerás ellenőrző rendszere ugyanis a változtatások ellenére is működik, és hálóján csupán a külföldi autósok nem akadnak fenn – írja a Népszabadság. A rendszer ugyanis hiába jelzi, ha egy idegen rendszámú gépkocsi matrica nélkül halad az autópályákon, az utólagos pótdíj behajtására azonban ritkán van lehetőség.