Leáll a kohászat Diósgyőrben

2009.02.23. 10:32 Módosítva: 2009.02.23. 15:44
Visszaesett az acél iránti kereslet és zuhant a nyersanyag ára is, Diósgyőrben 878 ember veszíti el állását, a DAM lényegében bezár.

Bajban van a miskolci DAM, mert nincs megrendelés, hónapok óta áll az üzem – adta hírűl hétfő reggel az eszakhirnok.hu, jelezve, hogy hétfőn a gyár számukra elérhetetlennek bizonyult vezetői leépítésekről tájékoztatják majd az üzemi tanácsot.

Még 130 miskolci veszti el állását

A DAM területén működő ISD Power Kft. a Borsod Online értesülése szerint 130 embert elküld. Az energiaszolgáltatással foglalkozó, a nagyüzemen kívül további hatvan kisebb-nagyobb céget ellátó vállalkozásnál jelenleg 176-an dolgoznak. A munkatársakat március 2-án küldik el, a döntésről már értesítették a munkaügyi központot.

Az MTI-nek erről hétfőn délelőtt Ágotai József, a DAM üzemi tanácsának és szakszervezeti szövetségének elnöke elmondta, gyakorlatilag megszűnik a Diósgyőrben a több mint két évszázados múltra visszatekintő kohászat. A DAM 2004. kft. két lépcsőben 16 ember híján valamennyi munkavállalójától megválik, összesen 878 embert bocsátanak el. A társaság vezetése hivatalosan tudatta az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel, hogy a 894 dolgozóból áprilisban 771-et, májusban 107-et bocsát el.

A diósgyőri kohászatban tavaly december óta szünetel a termelés, és most már biztosan kimondható, hogy nem indul újra. A leállás oka alapvetően a válság miatt visszaesett acélkereslet. Az eszakhirnok.hu emlékeztet, júliusban még 1160 dolláron jegyezték a tőzsdéken az acélt, de az utolsó negyedévben beütött a krach. A nagy felhasználók, köztük az autóipar satuféket nyomtak, visszafogták a termelést, így nem kellett az alapanyag sem. A hír többek között azért volt dermesztő, mert a konjunktúrára építve a DAM tulajdonosai a Donbassz tulajdonában lévő ISD Dunaferr Vasmű Zrt. is fejleszteni kezdtek, és eközben a hazai piacon is 40 százalékkal visszaesett a termelés.