Nem lankad az aranyvásárlási kedvünk

2009.04.14. 07:21
Átmenetinek bizonyult a befektetési célú arany iránti kereslet év eleji visszaesése, sőt, a tavaszi érdeklődés még az őszi rohamot is felülmúlta. Miközben nem kizárt, hogy az aranyár-lufi kidurranásának vagyunk tanúi, van, aki további jelentős emelkedést vár.

A magyar aranyláz tavaly október-novemberben indult, a forgalom a korábban megszokott ötszörösére ugrott, és csak januárban kezdődött meg az addig elért nyereség realizálása - mondta Gregus Zsolt, a befektetési célú fizikai arany kereskedelmével foglalkozó aranypiac.hu vezető aranykereskedője. Az év eleji fordulat csak átmenetinek bizonyult, a februári és a márciusi forgalom még a tavaly őszit is messze felülmúlta, az immár több száz millió forintra rúg. Az arany kiszállításának ideje viszont egy hétről háromra hosszabbodott, a kereslet globális megugrásával ugyanis kiürültek a készletek, a gyártók kapacitása pedig szűkössé vált a felfokozott igényekhez képest.

A befektetők jellemzően 50, 100, 200 grammos tételekben vásárolnak, de létezik olyan kör is, amely kilogrammszámra szerzi be a nemesfémet. A tárolást nem a kft. végzi, erre a célra a bankok értéktár szolgáltatását veszik igénybe. A nemzetközi jegyzés alapján euróból számított napi forintárral dolgozó cég vételi és eladási jegyzése között 8-9 százalék az eltérés, tehát a marzs eladási vagy vételi ügyletenként mintegy 4-4,5 százalék a tőzsdei árhoz képest. Ám Gregus szerint hosszú távon - új konkurensek belépésével - ekkora marzsot sem engedhetnek meg majd maguknak a piaci szereplők.

Olyan sokat kértek, hogy nem jutott mindenkinek

Jelenleg ugyan ki tudja elégíteni a befektetési célú aranytömb iránti keresletet a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel (BÁV) Zrt., de az érdeklődés alig csökken a nemesfém iránt - mondta el Kovácsné Racskó Szilvia, a társaság nemesfém-kereskedelmi üzletágának vezetője. Még néhány hete is előfordult, hogy nem tudták az összes ügyfelet kiszolgálni, mivel az egyéb befektetésekkel kapcsolatos bizonytalanság mellett a világpiacinál kedvezőbb áraik miatt valósággal megtámadták őket a befektetők. Az elmúlt két hétben minimálisan gyengülő kereslet mögött most a világpiacinál némileg magasabb magyarországi árak, valamint a társaság gyártási tevékenységének fokozása áll - mondta a szakember.

Most már Magyarországon is igen sokan foglalkoznak arannyal, nem utolsósorban azért, mert egyéb befektetési formákkal szemben kézzelfoghatóbb, egyszerűbb és szinte mindenhol elfogadják. A legnépszerűbbek az 1 unciás és a 100 grammos tömbök, átlagosan 1-2 millió forintos befektetések a jellemzőek a BÁV-hoz betérők között. A visszaváltási arány a BÁV-nál mindössze néhány ezrelékre tehető a szakember szerint, amit az is magyaráz, hogy a visszavásárlási árfolyam kevésbé kedvező, mint az 5-10 százalékos fix haszonkulcsot alkalmazó bankoké.

Fizikai arany helyett EFT

Szintén a kereslet felfutását tapasztalta a Solar Capital Zrt. is, bár ott az erős vételi kedv fennmaradásával elmaradt a januári visszaváltási hullám. Utóbbi oka, hogy a fizikai aranyat inkább a konzervatívabb befektetők vásárolják, a rövid távon kereskedők pedig a nemesfémalapú ETF-eket választják. (Az EFT egy tőzsdei eszköz - a szerk.) Az arany iránti keresletnek a forint esése mellett a bankbetét-befagyasztási pletyka is jót tett.

Heitner Tamás, a társaság elemzője elmondta: az ETF előnye, hogy a biztonságos tárolásra sincs gond. Megnyugtató lehet viszont a befektetők számára, hogy egy-egy kisebb tömb akár a farzsebben is elfér és bármikor készpénzzé tehető. Az egykilós tömb sem sokkal nagyobb, mint egy mobiltelefon - mondja Heitner. Elismerte, hogy a fizikai arany forgalmazása marketingeszköz is, hiszen sok érdeklődőt vonz, de a betérő kuncsaftok fele végül az ETF-ek mellett marad.

Márciusig jó biznisz volt

A legutóbbi felfutási szakaszban - decembertől március elejéig - forintban összesen 35-40 százalékot lehetett keresni a befektetéssel, egyrészt az arany drágulása, másrészt a forint euróhoz viszonyított értékvesztése miatt. A kockázatvállalási kedv erősödése viszont a közelmúltban már gyengítette az arany árát: a múlt hét elejére három nap alatt 920 dollár körüli szintről 875-re esett, jelenleg ennél bő 10 dollárral van feljebb.

Heitner arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban konstans támaszt adott az áremelkedésnek az indiai és a kínai ékszerészek kereslete, ám ez mára számottevően apadt. Az indiai ékszerészek ráadásul már kezdenek átállni az eladói oldalra, és az IMF további aranyértékesítéséről szóló - azóta hivatalosan már cáfolt - pletyka is a lefelé mutató trendnek adott nagyobb esélyt. Heitner szerint nem kizárt, hogy az aranyár-lufi kidurranásának vagyunk tanúi, ám hozzáteszi, hogy tavaly is kiesett már a jegyzés az emelkedő trendből, és mégis új csúcsokra sikerült kapaszkodnia.