Brüsszel támogatja a Bajnai-csomagot

2009.04.28. 14:32 Módosítva: 2009.04.28. 14:38
Az Európai Bizottság támogatja az új magyar kormány által bejelentett válságkezelő intézkedéseket és reformprogramot – közölte José Manuel Barroso bizottsági elnök Brüsszelben újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón elmondta: azért utazott Brüsszelbe, hogy bemutassa a magyar válságkezelő programot, és bizalmat, támogatást kérjen az uniótól. A magyar kormányfő megállapította, hogy Magyarország számára az Európai Unió biztos hátteret jelent a bajban.

Barroso emlékeztetett arra: e héten öt éve, hogy Magyarország csatlakozott az EU-hoz, 2011 első felében pedig az unió soros elnöki tisztét fogja ellátni. Az uniós tagság Magyarországnak eddigi is jelentős előnyökkel járt - tette hozzá. Utalt arra, hogy az ország 2007 és 2014 között 25,3 milliárd euró támogatáshoz jut az EU strukturális alapjaiból, valamint hogy néhány hónapja a fizetési nehézségek áthidalása végett az unió – együtt a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal – összesen mintegy 20 milliárd eurós segítséghez járult hozzá. Barroso jónak minősítette az uniós fejlesztési pénzek magyarországi felhasználását.

A bizottsági elnök megállapította, hogy Magyarország most különösen nehéz helyzetben van, a visszaesés sok magyart nagyon súlyosan érint. A Bizottság támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek a rossz irányú folyamatok megfordítását, az ország fenntartható növekedési pályára állítását, munkahelyek teremtését célozzák.

José Manuel Barroso megjegyezte: az egyensúlyhiányt, "amelyet hagytak növekedni", a globális válságtól függetlenül is fel kellene számolni középtávon. Ezért is üdvözölte az új kormány által e hónapban bejelentett válságkezelő intézkedéseket.

Barroso fontosnak nevezte a Magyarország iránti beruházói bizalmat és a forintra nehezedő nyomás csökkentését. Elismerte, hogy a szükséges intézkedések egy részét nem könnyű megvalósítani. Kitért arra: az unióban más országokban is felmerül a kérdés, miként lehet elérni, hogy több ember dolgozzék, és ez érinti a nyugdíjkorhatárt is.

Bajnai, aki úgy fogalmazott, hogy Magyarország mély gazdasági válságban van, tájékoztatta Barrosót mind a rövid távú kárenyhítést célzó válságkezelő intézkedésekről, mind azokról a szükséges reformlépésekről, amelyeket mindeddig halogattak Magyarországon. Célként fogalmazta meg olyan növekedési program megvalósítását, amelynek "a középpontjában a munka áll, többen dolgoznak, többen fizetnek adót".

A magyar kormányfő elmondta: a reformok sikeréhez külső bizalomra és támogatásra is szükség van, ezért jött Brüsszelbe, és tapasztalta is ezt az igényelt bizalmat.