Minden velünk csatlakozott uniós ország lepipál minket

2009.04.28. 15:47 Módosítva: 2009.04.28. 15:54
A 2004. május 1-jén az EU-hoz csatlakozott tíz ország közül Magyarország gazdasági teljesítménye nőtt a leglassabban. A szlovákok háromszor akkora mértékben növelték GDP-jüket, mint mi. A régi uniós országokhoz szinte nem is közeledtünk.

Erőteljesen bővült az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott tíz ország gazdasága a belépés óta eltelt időben – állapította meg az évfordulóra kiadott elemzésében a német statisztikai hivatal. A GDP változatlan árakon számolva átlagosan 22,5 százalékkal nőtt.

Az átlag azonban nagy eltéréseket takar: a legnagyobb mértékű, 35,8 százalékos növekedést Szlovákia mutatta fel, a legkisebb mértékben Magyarország gazdasága nőtt, 9,9 százalékkal. Lengyelország hazai összterméke 23 százalékkal, Csehországé 25,6 százalékkal növekedett.

A wiesbadeni statisztikai hivatal elemzése szerint az eltelt öt évben a régi uniós tagországok hazai összterméke az újakénál jóval kisebb mértékben, 8,3 százalékkal gyarapodott. Ez egyben azt is jelenti, hogy lényegében Magyarország nem tudott közeledni az elmúlt öt esztendőben a régi uniós országokhoz, fejlettségbeli felzárkózásunk elakadt.

Mindamellett az elemzés kitér arra is, hogy a globális gazdasági válság az új EU tagországokban is erősen érezteti hatását, már tavaly jelentősen lassult a növekedés üteme, és sok országban csökkent a gazdasági teljesítmény 2008 végén.