Eladnák a bajorok az MKB bankot

2009.05.08. 23:08 Módosítva: 2009.05.08. 23:08
A Bayerische Landesbank (BayernLB) átalakítására kidolgozott terv szerint csaknem valamennyi leánybank, köztük az MKB bank eladásával jelentősen csökkentenék a bajor tartományi bank méretét, írja pénteki számában a Süddeutsche Zeitung.

Az MKB-tól az átalakítási tervek szerint 2013-2014 körül válna meg a BayernLB. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy a megbízott cég - az Oliver Wyman nemzetközi vezetési tanácsadó iroda - támogatja az elképzelést, amely szerint több hullámban eladnának összesen öt leánybankot, és a bevételt a 10 milliárd eurós bajor állami segély visszafizetésére fordítanák. A folyamat végére a tartományi bank mérlegfőösszege a 2008-as 485 milliárd euróról 271 milliárdra csökkenne.

A bajor pénzügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta: Georg Fahrenschon tárcavezető a tanácsadók javaslatai alapján kívánja folytatni tovább a bank átszervezését. A beszámoló szerint a tanácsadók óvnak attól, hogy túl hamar eladják a leánybankokat, mert előfordulhat, hogy a bevétel nem éri el azt az értéket, amellyel az érdekeltségek a BayernLB könyveiben szerepelnek, és az így előálló veszteség veszélyeztetheti a konszolidáció sikerét.

A lap szerint a reorganizációs tervet április 29-én az Európai Bizottság elé terjesztették. A koncepció megvalósításához szükséges a brüsszeli jóváhagyás. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottság mikor dönt az ügyben.

Az MKB Bank sajtóosztálya az MTI megkeresésére közölte: az MKB nem bocsátkozik találgatásokba. Tény, hogy a BayernLB-t jelentős érdekek kötik a kelet-közép-európai gazdaságok piacaihoz és itteni leánybankjaihoz - különös tekintettel a német-magyar gazdasági kapcsolatokra -, amit a bajor tartományi bank több alkalommal is megerősített - hangsúlyozta a bank.

Már korábbról ismert, hogy a BayernLB magyar és osztrák leánybankját, az MKB-t és a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bankot a tőkepiaci képesség erősítése érdekében átalakítják, az anyabanknál pedig több ezer fős létszámleépítést hajtanak végre, felszámolnak számos külföldi irodát és 70 milliárd euróval csökkentik a kockázatos kintelvőségeket.

A felerészt a bajor állam, 50 százalékban pedig a Sparkassenverband Bayern takarékpénztári szövetség tulajdonában álló BayernLB tavaly rekord nagyságú, közel 5 milliárd eurós veszteséget szenvedett el - jórészt az amerikai jelzálogpiacon végzett félresikerült ügyletekből -, az idei első negyedévben azonban már 550 milliós üzemi eredményt ért el.

A BayernLB szóvivője nem kommentálta a müncheni lap értesülését - számol be az MTI-Eco. Megerősítette viszont, hogy a felügyelőbizottság megbízott egy tanácsadó céget a pénzügyi válságban tavaly megroggyant bank átalakítási tervének ellenőrzésére.