Újabb bankosokat bocsátanak el

2009.03.24. 14:14 Módosítva: 2009.04.01. 12:00
Újabb több mint hétszáz álláshely megszűnéséről érkeztek az érintett cégek által megerősített, vagy legalábbis nem cáfolt bejelentések az Index elbocsátásszámlálójára. Az MKB bank 66 dolgozót küld el, megszűnik egy zalaegerszegi szövöde. Az elbocsátásszámláló 34 ezer közelében jár.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett az Index elbocsátásszámlálójára arról, hogy az MKB bank is döntött a létszámleépítésről, amelyet a korábbi tájékoztatásuk alapján már valószínűsíteni lehetett. Egyes olvasóink ötven fő körüli, mások száz-száztíz fős elbocsátásról írtak.

A bank az Index megkeresésére közölte: az MKB-nál 66 fő munkaviszonya szűnik meg csoportos létszámleépítés keretében április 20-án. Az erről szóló értesítést március 18-án kapták kézhez az érintettek. A szigorú idei költségterv elkerülhetetlenné tette a banki költségstruktúra felülvizsgálatát, a szervezeti felépítés újragondolását. A hatékonyság növelése céljából módosult egyes banki szervezeti egységek tevékenységi köre, megszűntek munkakörök, feladatok.

Nem szőnek tovább

Bezárja kapuit, és szélnek ereszti 59 dolgozóját a Cantoni Köbtex Kft. zalaegerszegi szövödéje, a városban ezzel megszűnik a nagyjából negyvenéves hagyománnyal rendelkező szövödei munka. A megyei napilap tudósítása szerint a tulajdonosok április végén zárják be a az egerszegi üzemegységet.

A cégtől novemberben már elküldték a nyugdíj mellett dolgozókat. A gyárbezárás oka a kereslet és így a termelés drasztikus visszaesése: az üzemben egy éve még napi 8500 méter textil készült, ősszel már csak 4000 méter, és egy ideje már csak a meglévő alapanyagokat futtatják ki.

Erősebb forintot, vagy baj lesz

Szintén április végéig akár 130 dolgozó is elveszítheti az állását a kiskunmajsai Agrikon-Kam Kft.-nél, amely januárban és februárban már elküldött összesen 60 dolgozót. A mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég megrendelései a múlt év végétől kezdődően mintegy negyven százalékkal csökkentek, legnagyobb német partnerük hétről hétre csökkenti a rendelését.

A baon.hu tudósítása szerint emellett egy határidős devizaügylet is nehezíti a tavaly még 13,8 milliárd forintos árbevételű, több mint 700 fős cég helyzetét. A cég vezetője szerint ha nem kezdődik gyorsan forinterősödés, nyárra akár további száz ember elbocsátására kényszerülhetnek.

Nem a külpiacok, hanem a belső kereslet és így a hazai értékesítés visszaesése miatt kényszerült 22 dolgozó elbocsátására a szentesi Legrand Zrt. Az informatikai hálózatok és villamos rendszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó, nagyjából 500 embert foglalkoztató cég adminisztratív és kereskedelmi területéről küldték el a dolgozókat, akit lehetett, nem rendes felmondással, hanem korengedményes nyugdíjjal – tudtuk meg Gáborné Sebesi Katalin hr-igazgatótól.

Kevésbé voltak segítőkészek a soproni Dekorsy Kft.-nél, ahol olvasóink eltérő adatokat tartalmazó bejelentései szerint 100-130 dolgozó állása szűnik meg. Az autóipari beszállítóként tevékenykedő cégnél megkeresésünkre nem cáfolták, hogy valóban volt a cégnél – a kölcsönzött és bérmunkásokat is érintő – létszámcsökkentés. „Ha szeretnének részletesebben nyilatkozni, akkor vissza fognak hívni" – közölték azonban további kérdéseinkre, ám ezt a hívást két napig hiába vártuk (a számlálóba az olvasóink által megadott legkisebb értékkel, 100-zal vettük fel a céget).

Elérhetetlen autókereskedés

Több napon keresztül tartó próbálkozásunk ellenére nem sikerült elérnünk a Honda Buda autókereskedést: a cég vonalas telefonjai kicsöngtek, a honlapján megadott mobilszám ki volt kapcsolva. Mindez megerősítette egy olvasónknak azt a levelét, miszerint a kereskedés néhány hete bezárt, és szélnek eresztette 17 dolgozóját.

Egy másik bejelentés szerint 250 embert bocsát el a Moduslink Magyarország Csomagolási Kft. A társaság hr-osztályán azt a választ kaptuk, hogy a cégnél valóban csökkentik a dolgozók számát, de nem lehet egészen pontosan megmondani, mennyivel. Az álláshelyek megszűnése ugyanis elsősorban a bérelt és kölcsönzött munkaerőt érinti, az így foglalkoztatottak száma pedig a termelés intenzitásától függően változik, változott. Azt megjegyezték: az olvasónk által bejelentett 250 főnél biztosan kevesebben veszítik el a munkájukat.

Az autóipari beszállítóként működő Tom-Ferr Zrt.-nél is csak annyit tudtunk meg, hogy „volt létszámcsökkentés, de nem olyan mértékű, mint amit az olvasó megírt maguknak". Egy bejelentés szerint harminc embert küldtek el, hogy ennél mennyivel kevesebb a valós szám, azt nem tudhattuk meg, mivel „semmiféle telefonos információt nem adunk" (a számlálóban 20 fővel szerepeltetjük a céget).

Hiába várunk

Telefonos érdeklődésünkre írásban kérték kérdéseinket, ám azokra hiába vártunk választ az Esense Zrt.-től. A cégtől egy olvasónk szerint 52, egy másik szerint 55 embert küldenek el, magát a létszámcsökkentés tényét telefonos megkeresésünkkor sem cáfolták. A cég cikkünk megjelenése után írásban közölte: az idei év folyamán a társasághoz belépett munkavállalók száma meghaladja a kilépett munkatársak számát, és a jövőben sem terveznek létszámcsökkentést.

Nem kaptunk érdemi információt a MÁV Vasjármű Kft.-től sem, ahonnan egy olvasónk levele szerint 29 embert küldtek el a múlt hónap végén. A cég hr-vezetője, Bíró Ágota megkeresésünkre azt mondta, csak az igazgató jogosult nyilatkozni, őt viszont sem hétfőn, sem kedden nem tudtuk elérni.

Visszahívást ígértek a szintén szombathelyi LuK Savaria Kft.-től is, ahol szintén csak az ügyvezető, Michael Reinig nyilatkozhat. A kuplunggyártó cég – több olvasónk levele szerint – 20-25 fő közötti létszámleépítésről döntött. Cikkünk megjelenéséig hiába vártuk a visszahívást.

Szintén nem hívott vissza a Heller Farkas Főiskola gazdasági igazgatója. A gazdasági és turisztikai képzést folytató felsőoktatási intézményről több olvasónk azt közölte, hogy a főiskolánál és az azt fenntartó KIT Kft.-nél csaknem száz fős elbocsátás lesz, erről „a bejelentés intézményen belül történt meg, de a részleteket illetően ellentmondásosak az információk... a közölt indoklás összevonás és/vagy tulajdonosváltás" – olvasható egyikük levelében. Kispál István, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola cikkünk megjelenése után egy héttel, április 1-én cáfolta: mint mondta, a két intézmény tervezi összeolvadását, de semmilyen elbocsátást nem terveznek.

34 ezernél járunk

Az újabb bejelentésekkel – amelyek közül a cégek részéről nem kommentáltakat vagy a nem pontos számokkal szereplőket csillaggal jelöltük meg – az elbocsátásszámláló 34 ezer közelébe emelkedett.

Mivel csak a hozzánk beérkező bejelentéseket tudjuk feldolgozni, a számlálóban jellemzően kevés adat szerepel a kkv-k esetenként néhány fős, összességében azonban vélhetően több ezer embert érintő elbocsátásairól (a becslést arra alapozzuk, hogy az Opten adatai szerint március 24-ig 3441 cég ellen indult felszámolási eljárás, további 2992 cég kért önmaga ellen végelszámolást). Van több olyan cég is, amely elbocsátásairól a napokban kaptunk bejelentést, és azok valódiságát még ellenőrizzük. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.