Háromszáz embert rúg ki a Raiffeisen

2009.02.12. 14:36 Módosítva: 2009.02.13. 09:49
Újabb pénzintézetek létszámcsökkentési terveiről értesült az Index. A Raiffeisentől két hónap alatt a dolgozók 8 százalékát, 315 embert küldenek el. Az MKB-nál annyit mondtak: feladatok, munkakörök szűnhetnek meg, de végleges döntés még nincs. A Sony 8000 fős globális leépítésének magyarországi hatásai még nem ismertek. Elektronikai és autóipari cégeknél újabb több száz állás szűnt meg, az elbocsátásszámláló 25 ezer fölött van.

Két hónap alatt 315 dolgozót bocsát el a Raiffeisen Bank egy nyilvánosságra került vezérigazgatói levél szerint. Az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentések szerint a banknál korábban 400-600 dolgozó elküldésével számoltak. A VG Online Felcsuti Péter vezérigazgató Raiffeisen-dolgozóknak írt levelére hivatkozva azt közölte: a bank idén várhatóan csak óriási erőfeszítések és szerencse révén kerülheti el, hogy veszteséges legyen. A banknál korlátozzák a gépkocsi-használatot, a rendezvényeket, és a marketing büdzsét is megvágják.

A bank megkeresésünkre közölte: 8 százalékkal csökkentik a dolgozók számát a következő két hónapban. A létszámcsökkentést azzal indokolták, hogy a bank "2009-ben és az ezt követő években lassúbb üzleti növekedéssel számol, így a további nyereséges működés fenntartása érdekében költséggazdálkodását is kénytelen a megváltozott körülményekhez igazítani". Közölték azt is, hogy a bank "a leépítésben érintett munkatársainak a törvényben előírtnál kedvezőbb felmondási feltételeket biztosít, valamint karrier-tanácsadással támogatja munkaerő-piaci elhelyezkedésüket.

MKB: nagymértékű költségcsökkentés

Várhatóan lesznek elbocsátások az MKB Banknál is - az Indexhez érkezett olvasói levelek szerint a pénzintézetnek idén 1 milliárd forintot kell megspórolnia a bérköltségen, ami 150-200 ember elküldését jelentheti. A bank a megkeresésünkre azt közölte: „végleges döntés még nem született. Egyelőre azt vizsgáljuk, milyen módon, milyen eszközökkel kell reagálnunk a világpiaci helyzet, és ezzel párhuzamosan a magyarországi gazdasági környezet drasztikus romlása által kikényszerített változásokra".

Az MKB elismerte ugyanakkor, hogy fő tulajdonosa, a Bayern LB „nagymértékű költségcsökkentési elvárásokat fogalmazott meg 2009-re" a magyar banknak is. „Az erre az évre megfogalmazott szigorú költségterv elkerülhetetlenné tette a banki költségstruktúra felülvizsgálatát, a szervezeti felépítés újragondolását. Mindezek fényében egyes banki szervezeti egységek tevékenységi köre módosulhat, feladatok, munkakörök szűnhetnek meg, és sor kerülhet a létszámot is érintő intézkedések megtételére" - olvasható a válaszban.

A gyenge forint sem segít

Az Index elbocsátásszámlálójára újabb autóipari beszállítók létszámcsökkentéséről is jöttek bejelentések. Két kecskeméti cégnél összesen 220 álláshely szűnt meg még az elmúlt év végén. A Freudenberg Simmerringe Kft.-től elsősorban bérelt dolgozókat küldtek el, de kisebb számban saját munkásokat is el kellett bocsátaniuk, „ez nagyjából száz fő volt, így a korábbi 460-ból 360-an maradtunk" - mondta az Index kérdésére a cég ügyvezetője. Hollósi Károly szerint a nyár második feléig biztosan kitart a válság hatása, addig sem termelési kapacitásuk, sem létszámuk bővítése nem várható.

"Nyugat-európai piacra szállítjuk be termelésünk 90 százalékát. A tavalyi utolsó két hónapban és idén januárban, bár pontos statisztikáink még nincsenek, az elmúlt évi átlagos kapacitásnak körülbelül 60 százalékán működtünk" - mondta megkeresésünkre Nagy Sándor, a kecskeméti Autoflex-Knott termelési igazgatója.

A cégnél így jelenleg már csak 210-en dolgoznak, tavaly 120 dolgozót kellett elküldeniük. A termelési igazgató megjósolni sem tudta, meddig tarthat a mélyrepülés, „hiszen a mi vevőink sem tudnak semmit mondani". A cégnek, hiába exportőr, a történelmi mélypontra süllyedt forint sem segít, mert tavalyi próbáltak az erős forint idején devizaügyleteket végrehajtani, így viszont most a piacinál rosszabb a forint-euró árfolyamuk.

Nincs hitel, nincs munka

Drasztikus létszámcsökkentésről kellett döntenie az ország hat városában jelenlévő SW Umwelttechnik cégnek is: az osztrák tulajdonban lévő társaságnál összesen 420 ember állása szűnt meg, az elküldött dolgozók fele saját állományú, fele kölcsönzött munkaerő volt. Az építőelem-gyártó cég elnöke, Klaus Einfalt az Index érdeklődésére közölte: mivel a források hiányában nem indulnak beruházások, és a külföldi tőke is kivár, a szerkezetépítés területéről kellett a 210 bérmunkást és a 210 saját dolgozót elküldeni.

A cég rendelésállománya ugyanakkor nem csökkent, de a rendelések „későbbi időpontra tolódtak az induláshoz szükséges hitelek folyósításának függvényében". Az SW Umwelttechniknél azt várják, hogy a helyzet „a kormány konjunktúra programjának beindulásától, az előirányzott, betervezett, megrendelt beruházásokhoz szükséges hitelek rendelkezésre bocsátásától" függően fog normalizálódni.

Szűkszavú elbocsátók

Jóval szűkszavúbbak voltak a békéscsabai Csaba Metal Zrt.-nél: megkeresésünkre, miszerint 48 ember állása szűnt meg a cégnél, annyit közölte: saját munkaerőből nem bocsátottak el senkit, csak lejárt szerződéseket nem hosszabbítottak meg. Az okokról, a cég és az ágazat helyzetéről ugyanakkor telefonon nem adtak felvilágosítást, „szívesen látjuk önöket itt, Békéscsabán, személyesen, akkor mindent megbeszélhetünk" - hallottuk a telefonban.

Nem voltak bőbeszédűbbek az esztergomi Tyco Electronicsnál sem, amely elbocsátásairól január közepe óta sorozatban kaptunk leveleket. Hét eleji megkeresésünkkor a társaságnál csak annyit közöltek, hogy egyedül Schummer Károly gyárigazgató adhat ki nyilatkozatot, aki vissza is fog hívni.

Erre a visszahívásra azóta is várunk, ugyanakkor a város honlapján hétfőn megjelent a hír, miszerint áprilisban a jelenlegi 1300 dolgozó közül 330-tól válik meg az elektronikai vállalat. A város második legnagyobb cége csoportos a gazdasági válsággal, ebből következően az autóipari megrendelések visszaesésével és a gyártókapacitás csökkenésével indokolta létszámleépítését.

Finnországból válaszolnak

Finnországból is válaszra várunk még: a jászberényi Ruukki Tisza Zrt. - az egykori Aprítógépgyár - jövőjéről ugyanis a városban olyan hírek terjedtek el, hogy a 2007-ben még 12 milliárd forint fölötti árbevételt elért társaság több száz dolgozót bocsát el. A cégvezetésnél azt közölték, hogy a finn tulajdonú társaságról bármilyen információt csakis Finnországban adhatnak ki, az általuk megnevezett illetékes a hét elején elküldött e-mailünkre nem reagált.

A jászberényi városházán ugyanakkor megerősítették: bár hivatalos tájékoztatást nem kaptak a vállalat jövőjéről, „nem hivatalosan tudunk erről". A polgármesteri hivatalban általunk elért több vezető beosztású dolgozó egyike szerint „annyit beszélnek a városban, hogy nagyon sok szerződéses dolgozójuk volt, és kábé két hónapja elküldtek közülük mindenkit". A városházán azt is megtudtuk: azóta azt beszélik a városban, hogy a Ruukki százas nagyságrendben válik meg a dolgozóktól.

Januárban dőlt el, hogy 136 dolgozójának több mint felét, 70 embert elküld a szombathelyi Farbax Kft. A cég ügyvezetőjével egész héten nem tudtunk beszélni, a megyei napilap, a Vas Népe korábban arról számolt be, hogy használt irodatechnikai kellékek egyik vezető európai újragyártójaként ismert svájci cég leányvállalata a gazdasági válság nyomán 65 betanított munkást és5 ügyviteli dolgozót küld el.

A Sonynál még nem tudják

Egyelőre még csak a normál szezonális hatások kisimítása folyt és folyik a bérelt munkaerő számának csökkentésével a Sonynál. Az elektronikai gyártó magyarországi, gödöllői gyárban a válság miatt még nem volt csoportos elbocsátás – közölte az Index megkeresésére Lovász Tamás regionális marketingkommunikációs menedzser.

Arról még nincs tudomásuk, hogy a Sony által bejelentett, globálisan 8000 fő elbocsátását jelentő racionalizálásból mennyi érinti a magyarországi gyártást. Lovász Tamás ugyanakkor elismerte azt, hogy a szórakoztató elektronikai az egyik olyan ágazat, amely nagyon megérzi a recesszió hatását.

Elbocsátásszámláló 25 ezer fölött

A lapunk által megtudott újabb létszámcsökkentésekkel az Index elbocsátásszámlálója 25 463-ra emelkedett. Már eddig több mint 130 olyan cégről kaptunk bejelentést, ahol a válság miatt létszámot kellett csökkenteni. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.

Az elbocsátások többsége az autóipart érintette, de az elektronikai és építőiparban, valamint a pénzügyi szektorban is egyre több a létszámcsökkentés. Az elbocsátások leginkább a dunántúli megyéket sújtják – Komárom-Esztergom, Vas, Zala a legnagyobb vesztesek –, de ezrekre tehető azok száma, akik kelet-magyarországi származásúak, és most, állásukat elveszítve, visszatérnek lakóhelyükre.