2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Ausztriából hazaküldik a magyar munkásokat

2009.02.02. 11:55
A dunántúli regionális munkaügyi központok prognózisaiból az olvasható ki, hogy a következő hetekben főként a kisebb, elsősorban beszállítóként tevékenykedő cégeknél várhatók újabb, összességében jelentős leépítések, a legnagyobb mértékben továbbra is a közép-dunántúli régióban. Ráadásul az alkalmi munkavállalás, az idényjellegű foglalkoztatás is most tudja legkevésbé csillapítani a gondokat. A helyzetet súlyosbítja, hogy várhatóan az ausztriai magyar munkavállalók egy részét is hazaküldik az ottani foglalkoztatóik.

A térség kis- és közepes vállalkozásai közül elsősorban az autóipari és gépipari beszállítók, a textilruházati, valamint a kereskedelmi cégek jelezték, hogy a korábbi létszámnak már nem tudnak munkát adni. Veszprém, Pápa, Székesfehérvár, Mór és Tatabánya térségében az elmúlt néhány hét során több tucat, 80-150 főt foglalkoztató cég jelentette be, hogy telephelybezárásra, illetve létszámcsökkentésre kényszerül.

Egy hónap, még ötezer munkanélküli

A közép-dunántúli régióban egy hónap alatt közel ötezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. Jelenleg a három megyében csaknem nyolcezerrel többen vannak állás nélkül, mint egy évvel ezelőtt. Becslések szerint az elbocsátottak, illetve az elbocsátandók közel harmada kölcsönzött munkaerő. Az állástalanok számát szaporítja, hogy a közszférában szintén elkezdődött, illetve folytatódott a leépítés.

A nyugat-dunántúli régióban Győr-Moson-Sopron megyében - az ország egyik legfejlettebb megyéjében - egy hónap alatt 20 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma, az elmúlt hetekben 370 dolgozó elbocsátását jelentették be, nem beszélve a kisebb leépítésekről, amelyek mértéke együttesen meghaladhatja az 1500 főt. Vas és Zala megyében sem jobb a helyzet: csoportos létszámleépítésre kényszerül például a sárvári Universalia Kft., amely február elején 57 dolgozójának mond fel, de a minap csődöt jelentett a 130 dolgozót foglalkoztató lenti székhelyű Vulcanus Kft. is.

Tucatszám érkeznek az állástalanok

A világ legnagyobb elektronikai cégeit is kiszolgáló szombathelyi székhelyű Plati Hungary Kft. 157 főtől készül megválni, az Epcos is létszámot csökkent, nem beszélve az Eyblről, amelynek felszámolója már korábban mintegy félezer dolgozó elbocsátását jelentette be. A helyi munkaügyi kirendeltségek tájékoztatása szerint nincs olyan nap, hogy kisebb cégektől ne érkeznének tucatszám olyan dolgozók, akiknek a következő hetekben szűnik meg az állása. Tetézi a gondokat, hogy egyre több magyar munkavállalót küldenek haza Ausztriából.

A válság elérte a már korábban is jelentős foglalkoztatási gondokkal küzdő dél-dunántúli régiót is, itt február végéig további mintegy 1500-1700 dolgozó kerülhet utcára. Csoportos létszámleépítésre is bőven van példa: néhány napja a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, a pécsi Elcoteq jelentette be, hogy több mint ezer dolgozójától megválik, legutóbb pedig a Videoton kaposvári üzeme közölt mintegy 100 fős létszámleépítést, és a rendelésállomány alapján nem biztos, hogy ennyivel megússzák a dolgot. Ebben a régióban is elsősorban a beszállítóként tevékenykedő kis- és középvállalkozások leépítései fokozzák a munkanélküliséget, nem csoda, hogy például Somogyból az elmúlt egy-másfél hónap során szinte valamennyi külföldi munkavállalót hazaküldték.

Elbocsátásszámláló 22 ezer fölött

Az Index elbocsátásszámlálója már két hete átlépte a 20 ezret – úgy is, hogy számos, olvasóink által bejelentett létszámcsökkentés valóságát még nem tudtuk ellenőrizni –, azóta a számláló már 22 ezer fölött jár. Tavaly október óta nagyjából 120 cégnek a válsághoz kapcsolódó elbocsátásairól érkezett megalapozott – tehát az érintett vállalat által elismert vagy nem cáfolt, illetve más hivatalos forrás által megerősített – bejelentés a létszámcsökkentésről. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.