Se fizetés, se elbocsátás a Piszke Papírnál

2009.01.07. 08:47
A korábbi bejelentéssel ellentétben nem bocsátotta el dolgozóit a lábatlani Piszke Papír, a személyzet munkaviszonya megmaradt, de fizetést nem kaptak januárban és az üzem nem termel – mondták névtelenséget kérő dolgozók.

Korábban a 431 embert foglalkoztató vállalat összesen 147 fő elbocsátását jelentette be. A munkások elmondták, hogy dolgozni nem kell bejárni, a felmondásról nem kaptak értesítést, de a hónap eleji fizetésüket sem kapták meg, azonban az ünnepek előtt átvehették az öt hónapja elmaradt étkezési utalványokat és bért is kaptak.

Az üzem december közepe óta nem termel, egyes gépeket leszereltek, azonban a vezetőség még ezen a héten is tárgyal lehetséges befektetőkkel és megrendelőkkel a termelés újraindításáról.

A gyár irányítói az MTI többszöri megkeresésére is azt válaszolták, hogy a tárgyalások lezárásáig nem kívánnak részeredményekről beszámolni.

Lábatlanon az első papírgyártó gépet 1925 februárjában helyezték üzembe. 1950-ben az üzem felvette a Lábatlani Papírgyár nevet, 1973 tavaszán már 28 ezer tonnás kapacitással működött. A vállalatot 1993-ban privatizálták, a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, és részvénytársasággá alakult. Lábatlanon egyebek közt toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártanak.

Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt. A Piszke Papír honlapja szerint a lábatlani cég 2000-ben a Zeritis-csoport több mint 150 millió dolláros árbevételének csaknem egyharmadát adta.