2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia 1
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Olaszország 0

Kirúgások egy újabb Nokia-beszállítónál

2009.01.22. 12:29
Az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentések szerint újabb Nokia-beszállító döntött drasztikus létszámcsökkentésről: a nagyjából 200 főt foglalkoztató BYD Electronicnál 114 ember állása szűnik meg. A Bombardier mátranováki gyárából csaknem ötven embert küldenek el. Bezárt a KeyTec sárbogárdi gyára, az üzemből helyi hírek szerint még a gépeket is elszállították. Folytatódik a leépítés a Sanmina SCI-nél, 190 dolgozót kirúgnak egy HP-be olvadt vállalattól. Az elbocsátásszámláló 20 000 fölött. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.

Újabb ötezer állástalan a Dél-Alföldön

Egy hónap alatt több mint ötezerrel 72 448-ra nőtt az álláskeresők száma a dél-alföldi régióban. A munkanélküliek 40 százalékát Bács-Kiskun, 35 százalékát Békés és 25 százalékát pedig Csongrád megyében regisztrálták, az álláskeresők aránya 12,8 százalék. Békésben a szeghalmi, a sarkadi, a mezőkovácsházai és a békési munkaügyi kirendeltségekhez tartozó körzetekben az arány meghaladja a 20, Sarkadon eléri 29 százalékot. Ezzel szemben Szegeden csak 7,4 százalék. A térségben már megjelentek a Közép-Dunántúlról hazatérő munkanélküliek is, akik egy-egy autógyár vagy beszállító leépítése miatt vesztették el állásukat.(MTI)

A gyárát bezáró, magyarországi termelését megszüntető Perlos és a nagyjából ezer embert kirúgó Foxconn után újabb Nokia-beszállító bocsát el dolgozókat. A fenti cégekhez hasonlóan a komáromi ipari parkban működő BYD Electronic Hungary Kft.-nél megerősítették az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentést: már januárban bejelentették a munkaügyi központnak, hogy február 1-jén 114 dolgozójuk állása szűnik meg. „Nokia-beszállítók vagyunk, a megrendelések visszaesése miatt kellett így dönteni” – mondták az információnk szerint ezzel a lépéssel dolgozóinak több mint felét elbocsátó cég hr-osztályán.

150 után 118

Nagyjából ugyanennyi, 118 dolgozó munkahelye szűnt meg az Amtek Hungary Precíziós Mérnöki Zrt.-nél is, de még december végén. A cégnél már november elején jelentettek be egy 150 fős elbocsátást a megrendelések visszaesése miatt. A mostani lépést azonban csak részben indokolta a válság.

„A mi iparágunk eléggé hektikusan teljesít, a március-áprilisig tartó időszakig a normális gazdasági években is alacsony kapacitással működünk” – mondta Simon Margit, a fémmegmunkálással, szerszámgyártással, fémalkatrészek préselésével foglalkozó cég főtanácsosa. Hozzátette: a mostani üzleti kilátások alapján nem várható további létszámcsökkentés, a január végén lejáró szerződéseket is meghosszabbítják.

A Bombardier Transpotation mátranováki gyárából február-márciusban küldenek el 48 dolgozót. "A szakszervezettel és az üzemi tanáccsal egyeztetve hoztuk meg ezt a döntést a hosszabb távú stabil működés és a versenyképesség fenntartása érdekében" – nyilatkozta az Indexnek az év végén 525, bérelt munkásokkal együtt 730 főt foglalkoztató cég ügyvezető igazgatója. Kőrösi Zoltán azt is elmondta, hogy a kölcsönzött dolgozók száma szezonálisan ingadozik, és elképzelhetőnek mondta, hogy hamarosan a bérelt munkások számát is csökkenteni fogják.

Bezár a gyár, utazik a gép

Nem lesz viszont már szerződéshosszabbítás, sőt termelés sem a KeyTec sárbogárdi gyárában. A helyi lap december 18-i száma szerint az üzemben még a gépsorokat is leszerelték, és azok egy részét már a múlt hónapban el is szállították.

A céget lapunk már decemberben és most januárban is hiába próbálta elérni. Helyi információk szerint a gyár bezárásával 120 ember marad állás nélkül, bár az elbocsátásszámlálóra 150 és 200 főről szóló adatok is érkeztek. A gépeket részben a vállalat sárvári gyárába, részben külföldi üzemekbe szállítják.

Nem nyilatkoznak

"Én erről semmiféle nyilatkozatot nem adok, viszonthallásra" – ennyivel intézte el a téti Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. gazdasági igazgatója, Bagarus Gáborné kérésünket, hogy cáfolja vagy erősítse meg az elbocsátásszámlálóra érkezett bejelentést: nagyjából 120 dolgozót küld el a cégük (más bejelentések 200 fős elbocsátásról szóltak). Cikkünk megjelenése után a cég a megyei lapban, a Kisalföldben elismerte: a decemberi 50 után most újabb 200 dolgozó munkaviszonya szűnik meg.

Nem ez volt az egyetlen vállalat, ahol nem reagáltak a kérdésünkre (ezeknél az olvasóink által bejelentett adatot; ahol több van, ott a legalacsonyabb értéket, feltüntettük az elbocsátásszámlálóban, a cég nevének megcsillagozásával). Nem adunk ki erről semmilyen információt, sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánjuk – közölték megkeresésünkre az esztergomi Tyco Electronics Hungary Termelő Kft. A cégtől, a lapunkhoz érkezett adatok szerint, 120 embert küldtek, illetve küldenek el.

Tatabányai gyára bezárását tervezi a Euro Wire and Cable Services is, adta hírül az MTI. A kötegelt és érzékelő kábeleket készítő japán cég gyárának a megrendelései a válság miatt estek vissza, ezért tervezi az anyavállalat a magyarországi üzem bezárását, és a teljes létszám, több mint 160 dolgozó elbocsátását. A tatabányai polgármestert arról tájékoztatták, hogy a cég jövőjéről Japánban döntenek a hónap végén.

A gyár egy névtelenséget kérő alkalmazottja azt mondta: úgy tudja, a leépítéseket valószínűleg február elején kezdik meg. A vállalat Tatabányán lévő japán vezetői nem kívántak nyilatkoznia hírügynökségnek. A munkaügyi központba szerda estig nem érkezett meg a létszámleépítésről szóló szándéknyilatkozat.

"Valóban volt létszámcsökkentés, de erről én hivatalosan nem mondhatok semmit. Egyáltalán nem nyilatkozhatunk, minden kommunikációra az amerikai anyavállalat jogosult" – ezt a választ kaptuk a Sanmina SCI miskolci gyárában. A cég borsodi megyeszékhelyen működő üzeméből több olvasónk szerint 150 embert küldenek el, illetve már ősszel elbocsátottak 100-at. A vállalat már szerepel az elbocsátásszámlálóban: tavaly novemberben a tatabányai gyárukból küldtek el információink szerint négyszáz embert, hivatalosan azt az értesülésünket sem kommentálták.

Egy szervezeti átalakítás hatásai

Az idei első félévben 190 álláshely szűnik meg az EDS Magyarország Kft.-nél is – derül ki egy, az elbocsátásszámlálóra is forwardolt belső levélből. A magyarországi szervezet átalakítási tervek tárgyú e-mail szerint a Hewlett Packard és az EDS tavaly ősszel bejelentett integrációja „szervezeti átalakítással jár... tájékoztattuk a helyi üzemi tanács képviselőit és a munkaügyi hivatalt a szervezeti átalakítás magyarországi hatásáról; az EDS Magyarországnál ez 190 pozíció csoportos leépítését jelenti 2009 első és második negyedévében”.

Az EDS-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a létszámcsökkentésről csak Kristóf Judit, a HP Magyarország kommunikációs igazgatója nyilatkozhat. A HP-nél már korábbi megkeresésünkkor visszahívást ígértek az EDS-nél várható elbocsátások miatt – ez nem történt meg –, azóta hiába próbáljuk elérni a kommunikációs igazgatót.

Elemzik a válságot

Több olyan vállalkozás is van, ahol csökkentették ugyan a létszámot az év végén, de ezt a lépést a cég tájékoztatása szerint a gazdasági válságtól függetlenül, a termelés szezonalitása miatt tették meg. Ez történt az NCR Hungary szigetszentmiklósi gyárában, ahol decemberben előbb 112, majd 78 bérelt dolgozó szerződését nem hosszabbították meg. A cég kérdésünkre azt közölte: a válság hatásait még nem tapasztalták, de figyelik a piaci folyamatokat.

Szinte szó szerint ezzel megegyező választ kaptunk az évek óta nagyon ingadozó létszámmal dolgozó Flextronicsnál, amely zalaegerszegi és sárvári gyárában is csökkentette a létszámot. Hetényi Márk kommunikációért felelős igazgató azt mondta: a válságnak a magyarországi termelésre gyakorolt hatását folyamatosan mérik fel. Eddig egyetlen kapacitással vagy létszámmal kapcsolatos döntést sem hoztak a recesszió miatt, és nincs is olyan konkrét időpont, amikorra ilyen döntést kellene hozniuk.

Az Index elbocsátásszámlálója az újabb bejelentésekkel enélkül az utóbbi két cég nélkül is átlépte a 20 ezret. A KSH adatai szerint a múlt év végén, a szeptember-novemberi időszakban az átlagos munkanélküliség 7,8 százalékos volt, ami nagyjából 330 ezer állástalant jelentett. A foglalkoztatottak száma 2007 hasonló időszakához képest 15 ezerrel csökkent, míg az állástalanoké nagyjából 13 600-zal nőtt.