Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Indexen a válság legnagyobb vesztesei

2008.12.04. 11:35
Az Index elbocsátásszámlálójára érkezett, majd általunk ellenőrzött bejelentések szerint november végéig 11 648 álláshely szűnt meg Magyarországon a válság miatt (azóta a szám már tizenkétezer fölé emelkedett). A legtöbb álláshely megszüntetését Komárom-Esztergom megyében jelentették be, az elbocsátások többségére autóipari cégek kényszerültek.

Csak Baranya megyei cégekről nem kapott bejelentést az Index november 4-e óta működő elbocsátásszámlálója indulásának első hónapjában. November 30-ig 11 648 kirúgást rögzítettünk, és azóta már baranyai bejelentésünk is van, de még várunk az adat megerősítésére.

Az ország további 18 megyéjéből hat olyan van, amelyben eddig egyetlen cégnek a válsággal összefüggő létszámcsökkentési terveiről bizonyosodtunk meg (ez azért fontos, mert így például nem szerepel az adatbázisban a válságtól független Zalabaromfi-ügy vagy a Nypro 800 fős, már ez év elején elkezdett létszámcsökkentése). Az elbocsátásszámlálóban csak olyan adatot tüntetünk fel, amelyet az érintett vállalat vagy megerősített, vagy megkeresésünk ellenére sem cáfolt (utóbbi esetben a cég neve mellett egy csillag látható).

Minden harmadik kirúgás ugyanott

Az elmúlt hónap végéig egyértelműen Komárom-Esztergom megye, pontosabban az ott működő, de dolgozókat esetenként az ország keleti végeiről, sőt Szlovákiából is foglalkoztató cégek voltak a válság legnagyobb vesztesei. A kirúgottak csaknem egyharmada, 3742 ember dolgozott az ebben a megyében működő vállalatoknál, amelyek között olyan jól ismert nevek is vannak, mint a Nokia vagy a Suzuki.

Elbocsátások megyénként
  3742   Komárom-Esztergom
  2928   Országos (Az elbocsátó cégek több megyéből küldtek el dolgozókat, pl. a GE)
  1621   Fejér
  641   Győr-Moson-Sopron
  400   Jász-Nagykun-Szolnok
  310   BAZ
  290   Vas
  262   Veszprém
  258   Tolna
  231   Budapest
  205   Hajdú-Bihar
  147   Pest
  119   Békés
  105   Bács-Kiskun
  78   Somogy
  73   Zala
  68   Heves
  60   Csongrád
  60   Szabolcs-Szatmár-Bereg
  50   Nógrád

Hogy Komárom-Esztergomot milyen súlyosan érintette eddig a válság, jól jelzi, hogy a második helyen lévő Fejér megyében kevesebb mint fele ennyi, 1621 álláshely megszűnéséről vagy bérelt dolgozó elküldéséről kaptunk a cégek által is megerősített hírt. Több megyében nem is érte el az ezret az elbocsátásszámlálóra érkezett és az érintettek által nem cáfolt kirúgások száma. A harmadik helyen 641 fővel Győr-Moson-Sopron, a negyediken egyetlen, de négyszáz fős elbocsátással Jász-Nagykun-Szolnok megye áll. A másik végletet ötven munkahely megszűnésével Nógrád megye jelenti, emellett további öt megyében volt – legalábbis tudomásunk szerint – száznál kevesebb elbocsátás.

Teljesen pontos képet az elbocsátások területi eloszlásáról azért nem kaphatunk, mert összesen 14 olyan cég is jelentett be létszámcsökkentést, amelyiknél ez nem szorítkozik egyetlen megyére. A General Electric fényforrásüzletága például több mint fél tucat városban építi le a termelését, és bocsátja el összesen ötszáz dolgozóját, míg arról nincs is pontos adat, hogy az Elektropont bolthálózat megszűnése hány városban, megyénként hány embert érint. Ezeket a cégeket az országos kategóriába soroltuk, ebben a kategóriában összesen 2928 álláshely megszűnése szerepel.

Tényleg az autóipar van a legnagyobb bajban

Az ágazati bontás nem tartogat túl nagy meglepetést: egyelőre az autóipari cégek a válság legkomolyabb áldozatai. Az összes elbocsátás csaknem negyven százalékát ezek a cégek jelentették be, összesen 4442 embert küldtek el. A második helyen 3193 elbocsátással az elektronikai ipar áll, 1465 állás szűnt meg több ágazatban is érintett cégeknél.

Noha a szakmában érintettek szerint az építőipart legalább annyira sújtja a válság, mint az autógyártás, az elbocsátásszámláló eddig csak 779 építőipari álláshely megszűnéséről tud. Ennek megítélésünk szerint két oka is lehet. Egyfelől az ágazatban az alvállalkozások rendszere miatt sokszor nem egy-egy cégnél szűnik meg nagyobb létszámú álláshely, hanem számos kisvállalkozás, két-három-öt főt foglalkoztató cég veszíti el a megrendeléseit, aminek az adatai sokkal nehezebben dolgozhatók föl. Másfelől a november végén érkezett bejelentések egy részének az ellenőrzése még folyik, így a decemberi számlálóban a novemberinél várhatóan már nagyobb súllyal szerepel ez az ágazat is.

Kisebb számban informatikai és – az OTP, illetve az általa birtokolt Merkantil Bank révén – pénzügyi szektorbeli, végrehajtott, valamint folyamatban lévő kirúgásokról is kaptunk bejelentést. Emellett 1400 munkahelyet számoltak fel olyan vállalkozásoknál, amelyeket az egyéb kategóriába soroltunk: a listában több média- vagy ahhoz köthető vállalkozás (Tv2, Duna Tévé, Antenna Hungária) mellett bőripari cégek és az állami gazdaságfejlesztő, a MAG Zrt. is szerepel.

Suzuki, Foxconn, Alcoa

A tíz legnagyobb elbocsátó
  1500   Magyar Suzuki Zrt.
  1000   Foxconn Hungary Gyártó Kft.
  734   Alcoa-Köfém két gyára
  500   General Electric
  400   IEC Kft.
  400   VT Autóelektronika Kft.
  400   Philips Hungary Kft.
  400   Sanmina-SCI Magyarország Kft.
  350   Vegyépszer Zrt.
  350   Nokia Komárom Kft.
  260   Rába Járműipari Holding Nyrt.

A legnagyobb egyedi leépítés is a legnagyobb veszteségeket elszenvedő autóiparban volt: a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában 1500 fő elküldéséről döntöttek a múlt pénteken. A második helyen a Foxconn áll, amely komáromi és debreceni gyárában várhatóan több mint ezerrel csökkenti az állások számát – a cég Nokia-beszállító, a szintén komáromi mobilgyárban tudomásunk szerint legalább 350 bérelt munkástól vettek búcsút –, a harmadik a két gyárában 734 álláshelyet megszüntető Alcoa-csoport. A listánkban szereplő 74 cég nagyjából fele kevesebb mint száz embert bocsát el, míg két vállalat – a Michelin és a Merkantil Bank – pontos létszámcsökkentéséről nincs adatunk.

A november végéig bejelentett, és általunk már ellenőrzött kirúgások túlnyomó részéről nagyvállalatoknál döntöttek, eddig elenyésző számú kis- és középvállalkozás került a listánkra. Ennek persze az is oka lehet, hogy ha valahonnan 1500 embert küldenek el, arról nagyobb valószínűséggel kapunk hírt, mint ha valahonnan hármatt vagy ötöt.

Az adatbázisban eddig többségében vannak a külföldi tulajdonban lévő cégektől elküldött dolgozók – csaknem 9500-an –, míg a hazai vállalkozások több mint kétezer dolgozót bocsátottak el, vagy döntöttek elbocsátásukról. A listára eddig két, a közszférához szervesen kötődő cég került: a száz főt elbocsátó Duna Televízió, valamint a tízszázalékos, ötven főt érintő leépítésről határozó Magyar Gazdaságfejlesztő Zrt.