Kirúgnak a Suzukitól 1200 embert

2008.11.28. 11:56
A Magyar Suzuki Zrt. összesen 1179 embert bocsát el – derül ki a cég üzemi tanácsának lapunk birtokába került leveléből. A cég azonban péntekre 1200 főre módosította a kirúgottak számát, miután megrendelései drasztikusan csökkentek. Az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentések szerint a kirúgások a próbaidősök elküldésével már megkezdődtek. Úgy tudjuk, december 20-tól január 5-ig leáll a gyár, amelybe a dolgozók tudomása szerint a rendelések visszamondása miatt már vittek is vissza autókat. Az esztergomi cég délutánra ígért tájékoztatást. Az elbocsátásszámláló 10 000 fölött.

"November 25-én elküldtek 320, még próbaidőn lévő dolgozót a Suzuki esztergomi gyárából. Januárban további 1140 dolgozótól válik meg a cég" – érkezett az elmúlt két napban több bejelentés is az Index elbocsátásszámlálójába. Csütörtökön egész nap elérhetetlennek bizonyult mobiltelefonján Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője, akitől azt szerettük volna megtudni, igazak-e ezek a hírek, aki péntek reggel is csak azt mondta lapunk kérdésére, hogy a vállalat jövőjéről péntek délután adnak tájékoztatást.

Pénzügyi válság – a rendelési mennyiség drasztikus csökkenése

A vállalatnál szakszervezetet alapító, és a céggel ezzel összefüggésben azóta is perben álló Párma Zsolt lapunknak csütörtökön azt mondta, tömeges elbocsátásról még nem kaptak tájékoztatást. Hozzátette ugyanakkor, hogy semmilyen érdekvédelmi szervezet nem tudja kontrollálni, mit csinál a Suzuki a kölcsönzött, bérelt dolgozókkal, illetve a próbaidőn lévő munkásokkal.

Pénteken viszont lapunk birtokába került az üzemi tanács november 27-i keltezésű levele. Eszerint a cég vezetése az üzemi tanácsnak bejelentette, hogy az 5523 fős dolgozói létszámot 1179 fővel csökkenteni kell (az nem egyértelmű, bár valószínű, hogy ebben a bérelt munkaerő száma nincs benne). A lépés indoklásaként azt olvashatjuk: Pénzügyi válság – a rendelési mennyiség drasztikus csökkenése. Mivel csökkentek a megrendelések – a dolgozók szerint már nem viszik, hanem visszamondott megrendelésből hoztak is vissza a gyárba Suzukikat –, csökkenteni kell a termelést.

1200 kirúgott

A vállalat hivatalos bejelentése szerint december 8-tól két műszakban termel tovább a Magyar Suzuki Zrt., az intézkedés miatt csütörtökön 1179 fős létszámleépítést közöltek az üzemi tanáccsal, azonban péntekre az elbocsátottak tervezett számát 1200 főre módosították – mondta el péntek délután vállalat kommunikációs vezetője. Ruska Viktória tájékoztatása szerint az intézkedésekre a rendelési mennyiségek drasztikus csökkenése miatt kerül sor, az elbocsátás gyártáshoz kapcsolódó irodai munkaköröket is érinti. A Magyar Suzuki Zrt. lefelé módosította gyártási terveit, az idén a korábbi 300 ezer helyett csak 282 ezer autó készítésével számolnak, 2009-ben 210 ezer Suzuki gyártását tervezik. (MTI)

Úgy tudjuk, a leépítéssel egyidejűleg nagyfokú termeléscsökkentésről, a műszakok csökkentéséről, valamint év végi leállásról is döntött a Magyar Suzuki Zrt. Információink szerint csütörtök este eldőlt, hogy december 8-től két, 11 órás műszak lesz és szombaton nem lesz termelés. A gyár december 20-tól január 5-ig leáll, majd 5-én két órás műszakban folytatják a termelést. Az üzemi tanács levele szerint a műszakok csökkentése miatt kell a dolgozókat elküldeni. A kommunikációs vezető ezekről a kérdésekről is csak délutánra ígért tájékoztatást.

Az üzemi tanács levele arra is kitér, hogy azok a dolgozók, akiket a saját, nem próbaidős állományból rúgnak ki, várhatóan december végén vagy január elején, írásban kapnak tájékoztatást munkaviszonyuk tervezett megszüntetéséről. Az írásban átvett értesítés után 30 nappal, tehát január végén, február elején fog megszűnni a dolgozók munkaviszonya.

A városban többen arról beszéltek már a hét elején: a vállalatnál már korábban számoltak például azzal, hogy januártól számottevően csökkentik a Szlovákiából átjáró munkások számát, részben a szlovák euróbevezetéssel összefüggésben.

A Videoton is leépít

Az esztergomi létszámcsökkentés mellett több más autóipari és autóipari beszállítónál is csökkentették a dolgozók számát. Információink szerint 250 fő elbocsátásáról, és a termelés egy részének külföldre telepítéséről döntöttek a Videoton holdingoz tartozó Videoton Autóelektronika Kft.-nél. Értesülésünket a holding vezérigazgatója, Sinkó Ottó nem kommenálta, titkárságvezetőjén keresztül annyit üzent, a közeljövőben a Videoton ki fog adni egy nyilatkozatot ezzel kapcsolatban, addig kérik a türelmünket. A cég pénteken, cikkünk megjelenése után már elismerte, hogy csoportos létszámleépítés keretében 400 dolgozótól válik meg.

Hatvan fővel csökkent a dolgozók száma a Prec-Cast Kft.-nél is, az autóipari beszállítónál megerősítették: a válság begyűrűzése miatt csökkentek megrendeléseik, ezért hosszabbítottak a hónap végén lejárt szerződésű dolgozókkal. Tudomásunk szerint szintén hatvan főt küldött el a nyíregyházi Vibracoustic Magyarország Kft.-től, az ennek megerősítésére vagy cáfolására kért ügyvezető, bár ezt ígérték, nem hívott vissza.

Az újabb autóipari létszámcsökkentésekkel az Index elbocsátásszámlálója már átlépte a 10 000-et, vagyis egy hónap alatt több mint hat és félszeresére nőtt. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.  • Hírek
  • Bankszámla